Rețeaua civică Aerlive.ro

reteaua_civică_aerlive_formatdreptunghiular (2)

Proiectul Rețeaua civică Aerlive.ro a fost demarat în 2021 cu finanțare prin Platforma de Mediu pentru București, ING Romania.

Scopul proiectului a fost de a contribui la îmbunătățirea calității aerului în zona București-Ilfov, prin implicarea activă a populației în eforturile de monitorizare, advocacy și comunicare a problemelor legate de calitatea aerului, precum și prin implementarea de soluții inovative de cetățenie activă la nivelul comunităților. 

Locuitorii Bucureștiului au fost mobilizați în activități de citizen science care au vizat extinderea rețelei la 20 de senzori noi în zonele cele mai poluate, pentru a obține o monitorizare constantă a calității aerului și a identifica, cât mai precis, cauzele poluării. Un obiectiv a fost identificarea celor mai poluate trei zone din București-Ilfov și diseminarea informației către autorități și mass-media, în vederea soluționării.

Au fost instruite 20 de persoane cu privire la instalarea și întreținerea senzorilor, diseminarea informațiilor din platforma aerlive.ro, identificarea surselor de poluare, relația cu autoritățile și elemente de dezvoltare comunitară, precum și dezvoltarea unui grup de inițiativă pentru calitatea aerului la nivelul București-Ilfov format din minimum 20 de persoane. 

Prin proiect s-a dorit creșterea conștientizării în rândul populației cu privire la problema poluării aerului și implicarea activă a cetățenilor în găsirea de soluții de creștere a calității aerului.

Extinderea rețelei de monitorizare a calității aerului din platforma aerlive.ro este o prioritate, alături de continuarea eforturilor de advocacy. Orice persoană interesată poate contribui adoptând un senzor la următorul link.

Raport AerLive

Leave a comment