Dezvoltarea durabilă pe înțelesul tuturor

Bine ai venit!

Noi suntem Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, o organizație neguvernamentală de mediu, înființată cu scopul clar de face din principiile dezvoltării durabile, legi.

Asta înseamnă că depășim stadiul dezbaterilor mai mult sau mai puțin productive despre problemele cu care se confruntă mediul din țara noastră și încercăm să ne canalizăm energia înspre găsirea și  promovarea soluțiilor la nivelul politicilor publice din România.

E un drum lung, dar singurul care merită parcurs. Începe cu agregarea și dezvoltarea expertizei, a acelora care înțeleg ce presupune elaborarea de politici publice durabile într-o țară ca România. Continuă cu monitorizarea domeniilor problematice și cu elaborarea de propuneri legislative – soluții. Promovarea acestor soluții se face în primul rând prin obținerea votului cetățenilor, în urma unui efort constant de educare și responsabilizare. De aici, drumul natural al inițiativelor Ecopolis trece pe la autorități, de la care vom insista să obținem o atitudine responsabilă și politicile publice de care mediul din România are nevoie.

Ecopolis înseamnă, așadar, efort continuu și colaborare între experții recunoscuți din domeniul mediului și dezvoltării durabile implicați în proiectele noastre; apoi, între organizație și cetățeni, pe a căror participare se bazează legitimitatea oricărei măsuri publice propuse; și mai ales între organizație și autorități, cărora le revine responsabilitatea de a pune în practică acele politici votate deopotrivă de experți și cetățeni.

Ecopolis se construiește participativ, cu fiecare individ care vrea ca discuțiile  despre mediu și activismul “verde” să aibă în centru nu doar convingeri și principii ecologiste valoroase ci mai ales solutii concrete la probleme, cu potential de politici publice viabile. 

Politicile durabile devin realitate cu participarea cetățenilor cărora le pasă!

Obiectivele incluse în Statutul asociației sunt:

  1. Creșterea expertizei in elaborarea politicilor publice durabile din România;
  2. Îmbunătățirea calității procesului de elaborare a politicilor publice durabile prin facilitarea participării publice, a accesului la informații relevante despre mediul înconjurător;
  3. Creșterea responsabilității actorilor publici prin monitorizarea implementării politicilor publice cu impact asupra mediului înconjurător;
  4. Asigurarea transparenței în funcționarea instituțiilor publice și creșterea responsabilităților lor în raport cu cetățenii ca beneficiari direcți ai serviciilor publice.

Obiectivele nu se limitează la cele de mai sus, însă ce este esențial este faptul că Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis își dedică activitatea găsirii de soluții practice, eficiente la problemele din sfera dezvoltării durabile și luptă pentru impunerea acestora, cu participarea cetățenilor, ca politici publice benefice pentru întreaga societate. Direcțiile de acțiune asumate, pe termen lung, de Ecopolis sunt: Cercetare pe probleme de mediu; educație și participare civică, respectiv watchdog si advocacy.

Echipa
07E5EA4F-A00E-4E4E-9804-1D58B55503EE_1_201_a
Costel Popa
Președinte

Psihoterapeut, a absolvit Facultatea de Filosofie – Universitatea București și Masterul în Științe Politice din cadrul SNSPA. A activat în cadrul Asociației Pro Democrația și al Asociației Salvați Dunărea și Delta. A ocupat funcția de Secretar General al ENEMO (European Network of Election Monitoring Organizations).

În 2009 a contribuit la înființarea asociației Ecopolis, în care ocupă funcția de președinte. 

IMG_8816
Oana Neneciu
Director executiv

De peste 12 ani lucrează pentru mediu, coordonând proiecte și campanii în cadrul Ecopolis și din 2020 este consilier pe probleme de mediu în cadrul Senatului României. 

Este preocupată de calitatea vieții din orașe, de efectele mediului asupra sănătății cetățenilor și cum se pot îmbunătăți aceste aspecte, precum și de politicile publice pentru un mediu curat.

Este expert în lobby și advocacy, economie socială, management proiecte, licențiată în Litere, cu master în antropologie culturală și etnologie. 

13558857_1224558250910496_4161432115151422004_o
Mădălina Prisăcariu
Manager financiar

A lucrat în mediul bancar și audit, după care s-a decis că o carieră în ONG este mai aproape de personalitatea ei. S-a alăturat echipei Ecopolis în 2015 și coordonează activitățile financiare ale organizației, învățând în același timp cum stă treaba cu conservarea mediului și economia socială.

WhatsApp Image 2022-09-13 at 12.16.15
Valentina Crivăț
Consultant Juridic

Valentina Crivăț este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, a unui master în Drept  European a aceleiași universități și a unui Master în Drept Internațional la o universitate din Beijing, China. Cu un interes ridicat pentru activism civic, a lucrat după întoarcerea în țară pentru Camera Deputaților și Senat pe teme de administrație publică și mediu. 

În cadrul Ecopolis contribuie la redactarea de propuneri de politici publice și consultanță pe probleme de natura juridică. 

Photo - Loredana Pana
Loredana Pană
Coordonator proiecte

Loredana Pană a terminat programul de Master Grupuri de Risc și Servicii de Sprijin Social din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București, în 2017 și lucrează de peste 12 ani pentru ONG-urile care se ocupă de proiecte sociale, culturale, educaționale și de mediu în București și la nivel național. La Ecopolis se ocupă de proiectele speciale și coordonează campaniile de comunicare pentru proiectele dedicate calității aerului.

 

WhatsApp Image 2022-09-13 at 15.30.28
Anca Adamescu
Coordonator Proiecte

După o carieră internațională în domeniul corporate, în Sustenabilitate, și după o reconversie profesională către a ghida și forma viitori lideri globali (aka parental leave:)), revine cu mare entuziasm și o perspectivă proaspătă către prima pasiune profesională, ‘viitorul verde’, la Ecopolis.

WhatsApp Image 2022-09-13 at 17.29.09
Cristian Mocanu
Coordonator Tehnic

Este licențiat în Fizică, cu Master în Fizica Mediului și a Polimerilor Ecologici și în momentul de față doctorand ce studiază impactul incendiilor de vegetație asupra calității aerului. După studiile în domeniu și un internship în cadrul Agenției Naționale pentru Protectia Mediului, s-a decis sa se axeze pe partea fizicii care are un impact major în viața de zi cu zi, și anume fizica atmosferei. La Ecopolis se ocupă de analiza și interpretarea datelor Aerlive.ro și coordonarea rețelei de senzori.