Orizont infinit: spațiu verde pentru București

poză_eveniment_orizont_infinit (1)

Proiectul Orizont Infinit: spațiu verde pentru București și-a propus să crească reziliența la schimbările climatice a capitalei, printr-o campanie de documentare și conștientizare asupra potențialului natural al zonei adiacentei Lacului Morii. Proiectul s-a derulat în perioada decembrie 2020- decembrie 2021, cu finanțare din partea Ambasadei Franței, în parteneriat cu Institutul Francez din România (IFR).

Ecopolis a adus în atenția autorităților și a locuitorilor Bucurestiului, printr-o documentare amplă, potențialul unui teren viran de două hectare, fără construcții, situat în nord-vestul capitalei în vecinătatea Lacului Morii, de a fi transformat într-un centru important de agrement verde pentru bucureșteni (parc urban).

Pentru a motiva autoritățile să demareze cât mai rapid lucrări de revitalizare a suprafeței de teren identificate, a fost demarată o campanie de advocacy la nivel local care a cuprins întâlniri și dezbateri cu reprezentanți ai Primăriei Sectorului 6 și ai Primăriei Municipiului București (PMB), dar și întâlniri comunitare cu locuitorii din zonă.

Această suprafață de teren, necunoscută publicului larg, a fost și în trecut ținta unor demersuri civice de împădurire, la inițiativa locuitorilor din vecinătate. În 2018, de exemplu, câteva zeci de persoane au plantat peste 150 de copaci pe acest teren, în urma unei campanii de tip guerila. Astfel de acțiuni arată fără echivoc dorința bucureștenilor de a avea mai mult spațiu în oraș.

Rezultatele finale ale proiectului au fost prezentate în cadrul unui eveniment public, incluzând fotografii și materiale video ale terenului identificat. Raportul de proiect a inclus, de asemenea, propuneri concrete către autorități de creștere a spațiului verde din București, care au fost formulate pe baza studiului de caz descris.

Raport Parcul Ecologic Urban – Lacul Morii

Leave a comment