Proiectul Letea reciclează! a fost demarat în anul 2020 de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, în parteneriat cu Asociația Letea în UNESCO, cu sprijinul JT Grup și Asociația Prin Mediu Trăim.
Proiectul face parte din programul Cu apele curate implementat cu sprijinul Lidl România și a vizat creșterea gradului de reciclare a deșeurilor în zona Delta Dunării. În cadrul proiectului a fost organizat un program-pilot de colectare selectivă a deșeurilor implementat în satul Letea, cu implicarea locuitorilor și a autorităților publice locale din localitățile dunărene.
Letea, micul sat dunărean de numai 300 de locuitori, este un adevărat muzeu viu al tradițiilor deltaice. Învecinându-se cu Pădurea Letea, satul a devenit cea mai cunoscută și căutată destinație pentru excursiile în Deltă. Sute de turiști ajung zilnic în Letea, lăsând în urma lor, din păcate, tone de plastic. Nici măcar pădurea din Letea, aflată într-un loc ascuns la granița cu Ucraina, nu a scăpat de „urmele civilizației”, ci se confruntă cu valuri de ambalaje, peturi și, mai nou, măști de protecție.
Ca urmare a acțiunilor de ecologizare din cadrul proiectului, derulate în perioada ianuarie – iulie 2020 derulate în comuna C.A. Rosetti care cuprinde și satul Letea, au fost colectate 84 de tone de deșeuri. În iulie, în plin sezon turistic, cantitatea de deșeuri colectată a fost de 21,58 de tone, dintre care numai 4,46 tone au fost deșeuri reciclabile.
În urma cooperării cu localnicii și cu autoritățile, în Letea a fost introdus primul sistem stradal de colectare selectivă a deșeurilor, format din coșuri de gunoi și din panouri de informare, care au fost construite în acord cu arhitectura tradițională. Designul a fost hotărât în urma unui concurs public, având ca cerința expresă respectarea specificului local, adică pubelele și panourile să fie realizate din lemn, vopsite în albastru.
Pubele au fost în cele din urmă instalate în comunitate în luna septembrie, două containere fiind amplasate în zona pontoanelor, acolo unde acostează majoritatea bărcilor care transportă turiști, iar 10 alte coșuri au fost montate pe străzile principale, în vecinătatea magazinelor, la școală și la biserică.
Rezultatele proiectului-pilot de colectare a deșeurilor în Letea au stat la baza unei cercetări care a fost diseminată mai apoi, prin diferite mijloace, la nivel național. Ecopolis a atras atenția asupra problematicii deșeurilor din România, care afectează într-un mod pregnant zona Delta Dunării, unde tone întregi de gunoaie sunt aduse de apă și ancorate în Deltă.
Vă invităm să urmăriți filmul proiectului la acest link: https://vimeo.com/491114458