DELTA CRAFT

delta_craft_logo

Proiectul DeltaCraft a fost demarat în anul 2015 cu scopul de a contribui la promovarea și revitalizarea meșteșugurilor tradiționale din Delta Dunării, prin creșterea capacității artiștilor populari locali de a se promova către publicul contemporan. 

Proiectul a fost implementat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis alături de partenerii Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion din Tulcea și Asociația Soxen, cu finanțare prin Programul RO-Cultura, fonduri norvegiene, fiind continuat în anii următori cu finanțare din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) și din resursele generate în cadrul proiectului.

Mecanismul de lucru a presupus cooperarea între meșteșugari locali și designeri de produs români. A fost creat un nucleu de 13 meșteșugari din Deltă, 9 designeri și 3 manageri de proiect și manageri culturali, care au realizat împreună o serie de colecții ce au îmbinat meșteșugul tradițional cu designul contemporan.

În cadrul workshop-urilor de inspirație și producție derulate în Deltă au fost create mai multe produse prototip și colecții de obiecte decorative și de uz casnic, care au fost expuse și premiate în cadrul unor expoziții naționale și internaționale. În 2019, colecțiile au obținut Premiul pentru Design de Obiect în cadrul Romanian Design Week și premiul Designul de Obiect al Anului în cadrul galei Elle Decoration Awards. 

Unele creații au fost comercializate către public, o parte dintre fondurile obținute fiind folosite ulterior pentru continuarea proiectului.

DeltaCraft a atras, de-a lungul edițiilor, nenumărați parteneri instituționali și privați care au sprijinit și promovat inițiativa: The Institute, Romanian Design Week, Institutul Cultural Roman, Vienna Design Week, Intro, Elle Decoration, UbiKubi, Igloo, ProPatrimonio, KraftMade, TheArk, Forumul Tradițiilor Creative, Muzeul Țăranului Român, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Mesteshukar etc.

Materiale (raport, video, poze, studii): 

Facebook: https://www.facebook.com/deltacraft.ro 

Video

Making of DELTACRAFT – oameni, locuri și momente on Vimeo 

Colectia DeltaCraft @ Vienna Design Week (25.09 – 04.10 2015) on Vimeo

Designeri pentru DeltaCraft- The movie on Vimeo

DeltaCraft 2.0 on Vimeo 

Poze: https://drive.google.com/drive/folders/1-NpYMZ0xSV_phhPopZ3TNOrwUGH0OLOE

Leave a comment