COL-SUMERS

col_summers_logo (1)

Proiectul COL-SUMERS a reprezentat un program inovativ de instruire și de dezvoltare a competențelor digitale adresat persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, în vederea tranziției la economia bazată pe consumul colaborativ.

Consumul colaborativ (CC) se referă la activități precum închirierea, împrumutul, barterul, donarea sau partajarea cu alte persoane a bunurilor de care nu mai avem nevoie. Consumul colaborativ completează economia de producție printr-o economie a reutilizării, promovând cooperarea și solidaritatea în comunități și stimulând un comportament mai ecologic, care are ca rezultat prevenirea risipei și prelungirea duratei de viață în economie a bunurilor.

Nucleul proiectului a constat în derularea de activități de instruire practică, pornind de la studii de caz concrete, concepute astfel încât să ajute persoanele în vârstă să acceseze și să navigheze mediile virtuale colaborative. În total, proiectul a avut peste 2500 de beneficiari și a cuprins 5 acțiuni pilot de instruire și 5 evenimente publice de prezentare a principalelor concepte și rezultate de proiect.

Pentru ca rezultatele să poată fi transmise mai departe, în cadrul proiectului au fost realizate mai multe materialele de instruire, o platformă de e-instruire, dar și un Ghid metodologic.

La nivel european, mai bine de jumătate dintre cetățenii UE au noțiuni de bază despre economia colaborativă și o persoană din șase o utilizează, iar aceste cifre cresc de la an la an (Eurobarometru, 2016). Trendul este similar în întreaga lume, datorită proliferării instrumentelor digitale în economie. În România, din păcate, nu există la fel de multe platforme dedicate consumului colaborativ ca în alte state europene.

Proiectul COL-SUMERS a fost implementat cu finanțare de la Comisia Europeană prin programul Erasmus+ de șapte organizații partenere din cinci țări europene: 

  1. Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis (Ecopolis) – Romania 
  2. Institutul pentru Dezvoltarea Antreprenorială (IED)- Grecia 
  3. Institutul Mediteraneean pentru Dezvoltare Durabilă (Imedes) – Spania 
  4. Asociația Slovenă pentru Protecția Consumatorilor (ZPS) – Slovenia 
  5. Asociația consumatorilor Avacu – Spania 
  6. InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor – România 
  7. Asociația Națională Bulgară a Consumatorilor Activi – Bulgaria

Rezultatele integrale ale proiectului pot fi consultate sau descărcate accesând acest link.

Leave a comment