Comunicat de presă
București, 28.11.2024
Ecopolis lansează pagina aerlive.ro/stopsmog
Raport: 70% din poluarea din București provine din instalațiile de încălzire, în sezonul rece
Noul Raport Aerars: Încălzire fără poluare! arată că atunci când temperaturile scad sub 10 grade Celsius principala sursă de poluare din București se schimbă- de la trafic, la încălzirea rezidențială.
Analiza datelor provenite din senzorii rețelei Aerlive.ro, în perioada noiembrie 2023- noiembrie 2024 arată că una dintre cauzele principale ale apariției fenomenului de SMOG în București și ale creșterilor substanțiale ale valorilor pulberilor în suspensie PM2,5 este încălzirea rezidențială, din aceasta cea mai activă în eliminarea pulberilor fiind încălzirea pe bază de combustibili solizi.
Analiza a fost făcută în 3 zone populate cu case și sisteme de încălzire individuale din București, acolo unde s-au observat de-a lungul anilor cele mai mari creșteri ale concentrațiilor de pulberi, iar concluziile sunt:
- În sezonul rece, cantitatea de PM2,5 a fost, în medie, cu 14,77 micrograme/metru cub mai mare decât în sezonul cald. Asta înseamnă o creștere cu 85% a cantității de PM2,5: 70% cauzată de încălzirea rezidențială și 15% cauzată de consumul suplimentar de carburant.
- Principala cauză a creșterii poluării este activarea sistemelor de încălzire în timpul iernii, odată cu scăderea temperaturilor sub 10°C.
- Poluarea din sezonul rece a generat un număr semnificativ de zile cu depășiri ale limitelor legale pentru poluarea cu PM2,5. Din zonele analizate observăm că:
- Giulești- Bucureștii Noi: 50 de zile în care poluarea cu PM 2,5 a depășit pragul de 20 μg/m3
- Colentina- Fundeni: 35 de zile în care poluarea cu PM 2,5 a depășit pragul de 20 μg/m3
- Rahova- Ferentari: 31 de zile în care poluarea cu PM 2,5 a depășit pragul de 20 μg/m3
Raportul Aerars: Încălzire fără poluare, care conține întreaga analiză se găsește pe noua pagină lansată astăzi de Ecopolis: aerlive.ro/stopsmog.
“Două episoade de SMOG au acoperit în luna octombrie Bucurestiul. Asta s-a întâmplat după 21 octombrie, când temperaturile au coborât sub 10 grade și s-au activat sistemele de încălzire a locuințelor. Am decis, la Ecopolis că ne vom concentra atenția în această perioadă pe soluțiile existente pentru reducerea acestei surse de poluare: încălzirea rezidențială cu combustibili solizi, pentru că ar fi vorba de niște mecanisme care ajută atât cetățenii să se încălzească mai bine și mai eficient, cât și să avem aer mai curat în oraș. Credem că e nevoie de o discuție susținută în spațiul public despre înlocuirea sistemelor puternic poluatoare precum sobele pe lemne, în special din zonele urbane, cu focus pe orașele mari, cum este Bucureștiul și zona lui metropolitană.”– arată Oana Neneciu, Director executiv Ecopolis.
Raportul conține, pe lângă analiza datelor privind poluarea, informații privind efectele devastatoare ale poluării cu PM2,5 asupra sănătății publice, povara economică pe care o generează, precum și analize extinse ale soluțiilor adoptate de către Polonia și Franța, pentru reducerea poluării din orașele mari prin înlocuirea sistemelor de încălzire pe combustibili solizi și măsuri recomandate autorităților române.
În privința numărului de astfel se instalații pe bază de lemne sau alți combustibili solizi în zona București/Ilfov avem o singură estimare, a Asociației Energia Inteligentă, care arată că la ora actuală 80.000 de locuințe din București și Ilfov se încălzesc cu lemne de foc.
_________________________________________________________________________
Proiectul AerArs: Încălzire fără poluare este derulat de Asociația Ecopolis si realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București. Proiectul are drept obiective conștientizarea populației cu privire la sursele poluării din oraș, dar și avansarea unor soluții pentru reducerea poluării, la nivelul administrațiilor locale și naționale.
Proiectele pentru aer mai curat pot fi consultate pe www.ecopolis.org.ro si www.aerlive.ro
Pentru detalii suplimentare ne puteți contacta la echipa@ecopolis.org.ro