Calitatea Aerului

84886347_132850668214668_2129801765858574336_o

Din 2008 România se află în proces de infringement cu Comisia Europeană pe tema calității aerului din București, Iași și Brașov, iar în 2022 are 6 proceduri de infringement deschise pe probleme de aer dintr-un total de 18 proceduri deschise pe mediu. Aceasta este efectul proastei gestionări la nivel local și național a poluării generate în mediile urbane. 

Cele 6 proceduri de infringement declanșate de Comisia Europeană arată clar domeniile în care statul român nu performează: 

  • eșec sistemic în monitorizare și informarea cetățenilor; 
  • depășiri constante ale valorilor limită a poluanților;
  • lipsa luării de măsuri în orașele aglomerate; 
  • lipsa unui control asupra poluării industriale, legislație adaptată la problemele privind poluarea. 

Pe lângă faptul că nu se iau măsuri eficiente pentru combaterea poluării cu pulberi în suspensie PM10 și PM2,5 în București, nu există o infrastructură de monitorizare eficientă pentru calitatea aerului la nivelul României, multe dintre stațiile de monitorizare nu sunt calibrate și la fel de multe nu sunt funcționale. 

Grupul de lucru pentru calitatea aerului se concentrează pe soluții practice pentru această problemă și va investiga politici publice naționale menite să atace cauzele problemei: să promoveze soluții de infrastructură de transport alternativă și subvenționarea transportului alternativ.

Propunere politică publică: Politică Publică – AER – Timbrul de Mediu

Leave a comment