Societatea civilă invită candidații pentru primăria Capitalei la asumarea Pactului de Mediu pentru un Oraș Bun de Trăit

Bucuresti, 2024 (1)

Platforma de Mediu pentru București și Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde lansează Pactul de mediu pentru un oraș bun de trăit: 10 direcții de acțiune și soluții punctuale pentru un București mai verde, mai respirabil și cu o calitate a vieții mai bună pentru locuitorii săi.

Inițiatorii invită candidații la Primăria Municipiului București și Consiliul General să susțină Pactul de mediu pentru un oraș bun de trăit prin semnarea și asumarea prevederilor sale în programele de guvernare pentru următorii 4 ani.

Cele două platforme civice îndeamnă, de asemenea, instituțiile media să preia temele regăsite în Pact și să le utilizeze în interviurile cu candidații.

Prioritățile listate în Pactul de Mediu au fost definite în urma unui proces participativ, prin consultarea experților, a ONG-urilor și a grupurilor civice active în comunitatea Platformei de Mediu.

„Problemele de mediu cu care se confruntă capitala afectează direct sănătatea publică și se traduc în afecțiuni de natură fizică și psihică. Un oraș bun de trăit este unul în care mediul este sănătos, iar oamenii săi sunt fericiți. Este fundamental ca viitorul primar al Capitalei să aibă în centrul deciziilor pe care le ia zi de zi beneficiul general al cetățenilor. Un oraș sănătos este un oraș guvernat responsabil ”, se arată în document.

Prioritățile Pactului de mediu pentru un oraș bun de trăit sunt:

  1. Protejarea și extinderea spațiilor verzi
  2. Îmbunătățirea calității aerului
  3. Promovarea și implementarea mobilității urbane durabile
  4. Gestionarea eficientă a deșeurilor
  5. Protejarea biodiversității și extinderea zonelor naturale
  6. Gestionarea responsabilă a resurselor de apă
  7. Reziliența la schimbările climatice
  8. Crearea Centurii Verzi București-Ilfov
  9. Monitorizarea indicatorilor de mediu și date deschise către public
  10. Urbanism responsabil, având în centru interesul general al comunității

Direcțiile de acțiune detaliate se găsesc AICI 

Bucureștiul e printre cele mai poluate orașe din Uniunea Europeană și capitala cu cel mai mare cost social asociat poluării: 3000 euro/cetățean/an, aflându-se și între exemplele negative ale orașelor cu prea puțin spațiu verde pe cap de locuitor, respectiv 7-9 mp, în vreme ce legislația națională stipulează un minim de 26 mp/cap de locuitor.

Tot bucureștenii pierd cel mai mult timp în trafic dintre orașele analizate de un studiu din 2023, iar legat de gestionarea deșeurilor capitala este pe ultimul loc în UE când vine vorba de reciclare.

Toate aceste “performanțe” negative duc la reducerea speranței de viață a bucureștenilor cu 4 ani, o precară calitate a vieții, creșterea incidenței bolilor și însemnate costuri economice.

Pactul poate fi susținut de cetățeni prin citirea și semnarea lui virtuală, AICI.

***

Pactul este realizat având la bază un proces participativ în comunitatea Platformei de Mediu pentru București, prin consultarea experților și a cetățenilor din peste 35 de ONG-uri de mediu și grupuri civice: Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Fundația Alex Găvan, Fundația Comunitară București, Asociația Mai Mult Verde, Asociația Preocupați de Viitor, Acțiunea Comunitară Tineretului, Asociația Ateliere fără Frontiere, Asociația Pentru Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici, Asociația Viitor Plus, Asociația Culturalis, Asociația Pro Reciclare, Nu Depozitare, Asociația P.A.V.E.L, Asociația ECOTECA, Grupul Civic Vatra Luminoasă, Grupul Floreasca Civică, Asociația Mission 4 Life, Grupul Inițiativa Favorit, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, Asociația ARCEN, Asociația Grow Up Romania, Grupul de Inițiativă Civică Icoanei-

Ioanid, Grupul Civic VREM SCHIMBARE, Universitatea Tehnică de Construcții București, Asociația ClimatoSfera, Asociația Parcul Natural Văcărești, Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea, Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei, Inițiativa Civică Bucureștii Noi, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, Asociația Străzi Pentru Oameni, Centrul de Resurse pentru participare publică, Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff, Asociația A.R.T. Fusion, Asociația Viitor Plus, CRPE – Centrul Român de Politici Europene, Asociația Alergăm de Plăcere, Salvați Codrii Vlăsiei, Uniți Salvăm, Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan, Grupul de inițiativă Aici a fost / ar putea fi o pădure, Asociația Nod Makerspace, Asociația pentru Consum Sustenabil, Asociația Hai cu Bicla, Asociația Părinți de Cireșari, Fundația Cărturești, Street Delivery.

Platforma de Mediu pentru București este un program strategic al Fundației Comunitare București, dezvoltat pentru a facilita colaborarea între organizațiile societății civile, autorități, companii și cetățeni, cu scopul de a rezolva problemele de mediu ale Capitalei. Comunitatea Platformei reunește peste 35 de organizații și grupuri civice din București, care au documentat extensiv diversele probleme cu care se confruntă orașul, dar și soluțiile aplicabile pentru o mai bună calitate a vieții pentru cetățeni. www.platformademediu.ro

Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, demers apolitic, reunind peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice și având susținerea Administrației Prezidențiale, face demersuri pentru crearea Centurii Verzi București-Ilfov și extinderea conceptului în alte orașe. De asemenea, oferă soluții atât la poluarea din București și împrejurimi, cât și la cea din restul țării. Centura Verde București-Ilfov este un proiect de sănătate publică cu o puternică componentă socială și antipoluare, dar și de atenuare a efectelor schimbărilor climatice, parte a unei soluții sistemice ce presupune și o semnificativă componentă de mediu. www.centuraverde.ro

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis asigură derularea campaniei Pactul de Mediu pentru un Oraș Bun de Trăit. Ecopolis este o organizație de mediu din București care se ocupă de peste 14 ani de calitatea aerului, fiind inițiatoarea platformei de monitorizare a calității aerului www.aerlive.ro. www.ecopolis.org.ro

***

Foto: Pajiștea Petricani – Alex Busuioceanu

Contact: Oana Neneciu, 0720154503, oana@ecopolis.org.ro

 

Leave a comment