“Oprește motorul!” devine lege

opretemotorul

23 de instituții de învățământ din București și peste 700 de elevi au beneficiat în această toamnă de activități în cadrul proiectului Aer curat la școlile din București, iar copiii au devenit ambasadori ai campaniei “Oprește motorul!”. Proiectul a fost derulat de asociațiile Ecopolis și Părinți de Cireșari, cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București.

Câteva dintre rezultatele proiectului sunt:

  • Consilierii generali AnaMaria Gram și Andrei Rigu au pregătit și depun Hotărârea de Consiliu General al Municipiului București, iar “Oprește motorul” va deveni lege pentru București!
  • Campania de advocacy generată de proiectul Aer curat la școlile din București și

campania “Oprește Motorul” a dus la redactarea unei legi naționale care va modifica

Codul Rutier, astfel încât acesta să prevadă interzicerea staționării cu motorul pornit. Proiectul de lege va fi depus în Parlament în această iarnă.

  • În urma discuțiilor cu organizațiile implicate în proiect, Primăria Sectorului 6 va elabora un proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin care va instala panouri informative la toate școlile din sector și va oferi sprijin pentru promovarea modificării legislative privind interzicerea staționării cu motorul pornit.
  • Raport de analiză privind calitatea aerului la școlile din București, care poate fi consultat AICI
  • Poliția Locală Sector 1, precum și autorități din sectorul 2 au asigurat echipa proiectului de sprijin activ în implementarea campaniei în cadrul unei mese rotunde dedicate pentru dezbaterea proiectului de hotărâre de consiliu general.

“Campania “Oprește Motorul!” reprezintă un pas concret către responsabilizare civică și conștientizarea impactului pe care fiecare dintre noi îl are asupra mediului. Îmi doresc ca acest proiect să modeleze comportamentul șoferilor pe termen lung dar să fie și un exemplu pentru autorități. Iată cum campanii simple și orientate spre comunitate pot conduce la schimbări pozitive în comportamentul social și pot avea un impact pozitiv asupra sănătății publice” declară Elena Lucaci, președintele Asociației Părinți de Cireșari.

Proiectul vine după ce în primăvara lui 2023 Ecopolis a montat, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, senzori de monitorizare a calității aerului în 44 de puncte din București, dintre care 23 sunt la școlile vizate prin proiect.

“O inițiativă civică, plecată dintr-o problemă punctuală și reală va deveni normă pentru București. Proiectul a făcut chiar mai mult de atât, a reușit să sensibilizeze sute de copii, părinți și profesori cu privire la problema mai generală privind poluarea din oraș și sursele ei, precum și soluțiile la îndemâna cetățenilor pentru a contribui la o mai bună calitate a aerului. Acest tip de colaborare între societatea civilă și autoritățile publice pentru promovarea unei politici necesare, care de altfel este regulă generală în multe state din lume, este un exemplu de “Așa da”, pe care sperăm că îl vom putea replica și pe viitor”, arată Oana Neneciu, director executiv Ecopolis.

Despre Ecopolis: Asociația a inițiat în 2019 platforma independentă de monitorizare a calității aerului, www.aerlive.ro și desfășoară campanii privind calitatea aerului, publicând anual rapoarte de analiză a poluării cu date din peste 70 de senzori de monitorizare a calității aerului. AICI ultimul raport publicat.

Despre Părinți de Cireșari: Grup de Inițiativă Civică preocupat de calitatea vieții în orașul București în general și a comunității de locuitori din cartierul Piața Domenii, în special. Asociația s-a înființat pentru a obține accesul comunității în spațiul verde al Bazei Sportive Cireșarii și a continuat cu proiecte de mediu pentru îmbunătățirea calității aerului. https://www.facebook.com/ParintiDeCiresari

Pentru detalii suplimentare vă rugăm să ne contactați la:

Oana Neneciu, 0720154503, oana@ecopolis.org.ro

Elena Lucaci, 0736397282, elena.lucaci@parintideciresari.ro

Leave a comment