7 bucureșteni mor zilnic din cauza poluării aerului

main-image

București, 7 decembrie: Poluarea aerului cu PM 2.5 și PM10 este responsabilă pentru 2.869 de decese anual, în București, potrivit unui calcul realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și AerLive.ro, în cadrul campaniei Curat.AerLive.ro, cu privire la impactul poluării asupra sănătății umane. Pentru calcul au fost folosit datele furnizate de rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului www.aerlive.ro și aplicația AirQ+, dezvoltată de Organizația Mondială a Sănătății. Totodată, 548 de decese sunt cauzate de poluarea cu PM 2.5 pentru persoanele ce au boala ischemică a inimii iar 5,6% dintre cazurile de decese la bebeluși sunt cauzate de poluarea cu microparticule PM10. Pentru a atrage atenția asupra fenomenului și a informa populația, Ecopolis a dezvoltat o animație cu sprijinul ilustratoarea Ioana Trușcă, care explică cum particulele microscopice de poluare pătrund adânc în organism și reușesc să păcălească mecanismele de apărare ale acestuia, atacând plămânii și creierul.

Cinci medici specialiști din Capitală s-au alăturat demersului și oferă informații suplimentare despre cum poluarea aerului provoacă afecțiuni pulmonare, respiratorii, pediatrice, cardiologice, dermatologice și oncologice.

Dr. Radu Țincu, Medic primar Terapie Intensivă – Toxicologie vorbește despre impactul poluării aerului din perspectiva condițiilor oncologice.

 

Dr. Ioana Simian, Medic Primar Dermatolog vorbește despre impactul poluării aerului asupra pielii.

 

Dr. Iulia Balint, Specialist Pediatrie, vorbește despre impactul poluării aerului asupra copiilor.

 

Dr. Denisse Crețu, Medic specialist ORL și ORL pediatric vorbește despre impactul poluării aerului asupra sistemului respirator.

 

Dr.Cristian Cobilinschi, Specialist Anestezie și Terapie Intensivă, vorbește despre impactul poluării aerului din perspectiva condițiilor cardiovasculare

Mai multe informații despre cum poluarea afectează sănătatea umană sunt disponibile pe platforma https://curat.aerlive.ro și în raportul de cercetare care analizează datele privind sănătatea populației, corelate cu cele privind calitatea aerului pentru București, din platforma aerlive.ro.

Peste 300.000 de bucureșteni au fost informați în cadrul campaniei “Efectele poluării asupra sănătății umane”, precum și membrii din administrația locală și ai Comisiilor de mediu din Parlamentul României.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați: Oana Neneciu, oana@ecopolis.org.ro, 0720154503 sau Loredana Pană, loredana@ecopolis.org.ro, 0729882603. Proiect realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Primăriei Municipiului București/Consiliului General al Municipiului București și nu implică nicio responsabilitate din partea Autorității Finanțatoare.

Leave a comment