În 2018, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis a lansat prima platformă independentă de monitorizare a calității aerului din București, www.aerlive.ro, cu sprijin financiar prin Fondul Ikea pentru Mediul Urban.
Platforma a inclus la lansare 10 stații de măsurare în București, dispuse în cele mai poluate zone ale capitalei. Proiectul s-a dezvoltat în timp, acum numărând peste 48 de senzori funcționali integrați, dintre care 9 aparțin Primăriei Sectorului 6.
Platforma preia date de la senzori în mod regulat și își actualizează informațiile automat pe site la fiecare 15 minute, astfel încât să prezinte informații în timp real despre calitatea aerului din București-Ilfov.
Datele colectate prin rețeaua de senzori aerlive.ro au fost folosite pentru identificarea și documentarea mai multor probleme ce țin de calitatea aerului în zona București-Ilfov, fiind prezentate ulterior autorităților locale responsabile.
Rețeaua de senzori a contribuit la creșterea semnificativă a vizibilității problemelor legate de poluarea aerului în zona București-Ilfov, atât la nivelul autorităților locale, cât și al populației. Drept dovadă, site-ul aerlive.ro a fost vizitat de peste 130.000 de utilizatori unici și a contabilizat peste 500.000 de accesări.
Proiectul a fost semnalat în peste 60 de apariții media și a contribuit semnificativ la popularizarea și conștientizarea în rândul populației și a autorităților publice locale și centrale cu privire la poluarea atmosferică din București-Ilfov. Pe pagina de Facebook a platformei s-au derulat numeroase campanii privind calitatea aerului, arderile ilegale de deșeuri, depozitări neconforme ale deșeurilor și altele.
Rețeaua aerlive.ro a câștigat două premii importante ale societății civile: Premiul I la Secțiunea Mediu a Galei Societății Civile și Premiul Galei Participării Publice.
Extinderea rețelei de monitorizare a calității aerului reprezintă o prioritate pentru platforma aerlive.ro și dorim să realizăm acest lucru și în următorii ani, alături de continuarea eforturilor de advocacy.
Ecopolis s-a implicat activ în eforturile de advocacy pentru modificări ale Legii 104/2011 privind calitatea aerului și a participat la numeroase întâlniri cu autorități locale pe tema calității aerului (PMB și PS6). A făcut parte din echipa de organizații care a contestat Planul Integrat pentru Calitatea Aerului din București și a câștigat procesul în prima instanță.