“Oprește motorul!” la 23 de școli din București

f9941c13-0b52-4a3c-903c-dbe5fff8d78e

București, 5.10.2023

23 de instituții de învățământ din București beneficiază în această toamnă de activități pentru îmbunătățirea calității aerului prin campania “Oprește motorul!”

Campania este derulată de asociațiile Ecopolis și Părinți de Cireșari, cu sprijin de la Primăria Municipiului București.

Peste 600 de elevi vor derula ateliere de mediu pe tema calității aerului, iar cele 23 de școli vor afișa panouri informative privind gestul de a opri motorul în staționare, un comportament ce poate ajuta la reducerea poluării din jurul școlilor, acolo unde de multe ori părinții așteaptă copiii în mașini, cu motoarele pornite.

“Practica părinților de a staționa cu motorul pornit în fața grădinițelor și a școlilor este foarte comună. Gazele de eșapament eliberate fix la nivelul celor mici, le pot provoca afecțiuni respiratorii grave, sau cardiovasculare pe termen lung și pot reduce capacitatea lor de concentrare. În fața acestei probleme, conștientizarea și educarea comunității sunt esențiale. Atelierele desfășurate în școli sunt un prim pas în această direcție. Prin acestea, nu doar informăm copiii despre pericolele poluării ci îi ajutăm să identifice surse de poluare și, cel mai important, îi înarmăm cu instrumentele necesare pentru a deveni ambasadori activi în familia și comunitățile lor. Prin implicarea lor directă, copiii responsabilizează părinții și îi fac mai conștienți de acțiunile lor asupra mediului dar și a sănătățiideclară Elena Lucaci, președintele Asociației Părinți de Cireșari.

Campania face parte din proiectul “Aer curat la școlile din București”, prin care asociațiile Ecopolis și Părinți de Cireșari, cu sprijinul Primăriei București, își propun să promoveze o soluție activă pentru cetățeni de îmbunătățire a calității aerului. Proiectul vine după ce în primăvara lui 2023 Ecopolis a montat, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, senzori de monitorizare a calității aerului în 44 de puncte din București, dintre care 23 sunt la școlile vizate prin proiect.

“Datele din  platforma Aerlive.ro ne-au arătat că poluarea din jurul școlilor este de multe ori foarte mare, depășind cu până la de cinci ori limitele maxime admise legal pentru protejarea sănătății umane. În același timp cei mai vulnerabili în fața poluării sunt copiii, prin urmare e nevoie de acțiuni imediate pentru reducerea cantităților de praf din jurul școlilor. Una dintre soluții, care există deja în majoritatea statelor europene, este interzicerea staționării cu motorul pornit. Începem cu școlile, sperăm ca în primul rând părinții să înțeleagă că e vital să facem cu toții ceva!”, arată Oana Neneciu, director executiv Ecopolis.

Școlile la care se vor instala panouri și se vor ține ateliere în această toamnă sunt:  Scoala 179, Colegiul Național Mihai Viteazu, Scoala 183, Scoala 279, Liceul Cervantes, Scoala 27, Scoala 184, Scoala 145, Scoala “Geo Bogza”, Scoala 149, Scoala 3, Scoala 160, Scoala George Calinescu, Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu”, Scoala 6, Scoala 161, Scoala 167, Scoala “Ion Heliade Rădulescu”, Scoala 131, Scoala 142, Scoala “Eugen Barbu”, Liceul Dragomir Hurmuzescu, Scoala 13

“Oprește motorul!” reprezintă, pe lângă campanie de conștientizare, și o propunere de inițiativă legislativă la nivelul Consiliului General al Municipiului București, prin care se propune interzicerea staționării cu motorul pornit.

Despre Ecopolis: Asociația a inițiat în 2019 platforma independentă de monitorizare a calității aerului, www.aerlive.ro și desfășoară campanii privind calitatea aerului, publicând anual rapoarte de analiză a poluării cu date din peste 70 de senzori de monitorizare a calității aerului. AICI ultimul raport publicat.

Despre Părinți de Cireșari: Grup de Inițiativă Civică preocupat de calitatea vieții în orașul București în general și a comunității de locuitori din cartierul Piața Domenii, în special. Asociația s-a înființat pentru a obține accesul comunității în spațiul verde al Bazei Sportive Cireșarii și a continuat cu proiecte de mediu pentru îmbunătățirea calității aerului. https://www.facebook.com/ParintiDeCiresari

Pentru detalii suplimentare vă rugăm să ne contactați la:

Oana Neneciu, 0720154503, oana@ecopolis.org.ro

Elena Lucaci, 0736397282, elena.lucaci@parintideciresari.ro

Leave a comment