Romania: de la groapa de gunoi la europubela

Monitorizarea aplicarii legislatiei europene privind deseurile in Romania

Sanatatea mediului inconjurator si implicit sanatatea oamenilor depind de modul in care stim sa-l pastram curat. Ne sunt familiare imaginile socante cu rauri si spații verzi inundate de gunoaie, insa ceea ce vedem este doar un varf de ac din mormanul de deseuri care afecteaza mediul si natura. Dar ce inseamna a pastra curat mediul inconjurator? Ce inseamna a gestiona corect deseurile intr-o tara membra a UE? Si care este situatia de fapt in Romania?

Pornind de la aceste intrebari am incercat sa vedem care este situația la nivelul transpunerii in legislatia nationala a normelor europene si mai ales ce se intampla in realitate, la nivel local, cu implementarea acestora. Pentru aceasta, la initiativa Asociatiei Salvati Dunarea si Delta si a Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, am dezvoltat o coaliție de ONG-uri cu ajutorul careia sa monitorizam situatia reala a gestionarii deseurilor in zece judete din Romania.

I. Prevenirea II. Reutilizarea III. Reciclarea IV. Valorificarea V. Depozitarea. Aceasta este ierarhia prioritatilor in ceea ce priveste managementul deseurilor conform directivelor europene. Aplicarea acestor principii insa se dovedeste foarte dificila in contextul in care, in prezent, eficienta Romaniei in privinta gestionarii deseurilor este departe de media celorlalte tari europene (conform celor mai recente date emise de ANPM si Eurostat):

Situatia de la nivel local arata insa si mai problematic. Marea majoritate a depozitelor de deseuri nu respecta normele europene, numarul depozitelor conforme fiind insuficient. In ceea ce priveste colectarea si valorificarea deseurilor de ambalaje, peste 95% din autoritatile locale nu cunosc faptul ca exista tinte legal stabilite, desi au obligatii legale pentru asigurarea infrastructurii necesare colectarii selective. Un alt set de probleme putin discutat il reprezinta nerespectarea normelor cu privire la namolurile de epurare si a uleiurilor uzate, precum si a valorificarii energetice prin incinerarea deseurilor. Toate aceste probleme sunt analizate in oglinda cu cerinte legale.

Avem in fata prima cercetare sistematica a modului in care directivele UE in domeniul gestionarii deseurilor sunt aplicate in Romania si speram ca aceasta sa reprezinte, pe langa un semnal de alarma, un document de lucru pentru autoritatile centrale si locale care au atributii in mentinerea unui mediu sanatos si curat.

Citeste raportul complet al cercetarii Romania: de la groapa de gunoi la europubela. Monitorizarea aplicarii legislatiei europene privind deseurile in Romania.