Calitatea apei in Bucuresti

Analiza gestionarii resurselor de apa si a impactului asupra calitatii vietii

Aceasta cercetare isi propune sa treaca in revista principalele teme relevante legate de utilizarea resurselor de apa in desfașurarea  activitatilor umane si sa realizeze o radiografie a celor mai importante probleme existente in capitala Romaniei din acest punct de vedere.

In timp ce studiul se concentreaza asupra evolutiilor din Municipiul Bucuresti, alocand un spatiu important discutarii  unor „mituri urbane” legate de calitatea apei din Bucuresti, atingem si o serie de aspecte ce tin de managementul resurselor de apa la nivel mondial si in cazul particular al Romaniei. In acest fel speram sa intelegem cat mai bine problemele cu care se confrunta capitala Romaniei in privinta: surselor de apa, sistemelor de tratare a apei - pentru aducerea ei la standardele de consum -, sistemelor de distributie a apei si sistemului de colectare si tratare a apelor reziduale.

Studiul este structurat dupa cum urmeaza: in prima sectiune, Problematica managementului resurselor de apa, discutam importanta resurselor de apa si prezentam o serie de probleme existente la nivel mondial. In cea de-a doua sectiune, Situatia resurselor de apa, calitatea apei potabile si ameliorarea poluarii in Romania, prezentam pe scurt rezervele de apa de care poate beneficia Romania, principalele amenintari la adresa acestora, si angajamentele asumate de Romania prin Tratatul de Aderare la UE in domeniul calitatii apei potabile si al limitarii poluarii mediului prin eliminarea apelor reziduale. In sectiunea 3. Evolutia sistemelor de apa si canalizare in Bucuresti, prezentam succint istoria sistemului de apa si canalizare, oferind mai multe detalii despre evolutiile care au condus la solutia concesionarii acestui sistem catre un operator international din domeniu. In sectiunea 4. Calitatea apei in Bucuresti, prezentam sistemul de colectare, prelucrare si distributie a apei potabile, sistemul de testare a calitatii apei si rezultatele testarilor efectuate de Apa Nova si DSPMB. Ulterior, discutam motivatia realizarii unei testari suplimentare si rezultatele testarilor realizate de echipa Ecopolis. In sub-sectiunea 5. Probleme persistente, discutam o serie de probleme care mentin un impact ridicat asupra mediului al sistemului de apa si canalizare al Municipiului Bucuresti si anume: pierderile din retea, intarzierile inregistrate in finalizarea Statiei Glina, intarzierile in accesarea fondurilor prevazute in cadrul POS Mediu Axa prioritara 1: “Extinderea si modernizarea sistemelor de apa/apa uzata”, si poluatorii industriali. 

Una dintre cele mai provocatoare sectiuni ale cercetarii a fost actiunea pilot de testare a calitatii apei realizata de Ecopolis in august 2011 si corelarea rezultatelor cu cele ale testarilor periodice Apa Nova Bucuresti si DSPMB. Echipa Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis a testat calitatea apei la 8 robinete de bloc din Bucuresti. Din 10 probe efectuate in 8 apartamente diferite din cele 6 sectoare, 3 probe au prezentat anomalii, dintre care 2 au fost din acelasi loc. Aceste rezultate, care contrazic rezultatele testarilor APB si DSPMB, se pot datora starii tevilor din bloc sau unor lucrari la retea.

Mai multe concluzii ale testarii pilot sunt disponibile in comunicatul de presa transmis la data de 2 martie 2012.

Analiza calitatii functionarii si a impactului asupra mediului produs de sistemul de apa si canalizare al Bucurestiului ne ofera, asadar, rezultate mixte. Pe de o parte, calitatea apei livrata prin sistemul de distributie indeplineste standardele de calitate legale. Pe de alta parte, testarea calitatii ape la robinet a relevat o serie de anomalii, aspect care releva potentialul de contaminare a apei potabile datorita conductelor necorespunzatoare din retelele de distributie ale blocurilor. Nu in ultimul rand, planurile de extindere a retelei de apa si canalizare sunt intarziate semnificativ fata de obligatiile asumate prin contractul de cesionare a retelei de apa si canalizare.

Daca inainte de deschiderea statiei de epurare Glina, regiunea Bucuresti-Ilfov avea cel mai redus procent de epurare din tara (doar 9% din totalul apei deversate), odata cu inaugurarea primei etape a statiei, situatia s-a ameliorat. Totusi, in momentul de fata nu exista o evaluare la zi a impactului produs de poluatorii industriali care deverseaza ape cu concentratii de poluanti peste limitele admise. Astfel, pana la finalizarea si celei de-a doua etape, Bucurestiul continua sa reprezinte un poluator al apelor de suprafata. De asemenea, implementare proiectului prevazut prin POS Mediu pentru Bucuresti este intr-o intarziere semnificativa in momentul de fata.

In acest context, in scopul ameliorarii rapide a situatiilor problematice, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis avanseaza o serie de propuneri.

1.    Este nevoie de un program de evaluare sistematica a starii sistemelor de distributie a apei din interiorul blocurilor. Apa Nova sa faca teste nu doar in pucte fixe, ci si aleatoriu in diverse alte puncte, in special la robinetul consumatorilor.
2.    Legislatia sa oblige asociatiile de proprietari, sub sanctiunea amenzilor, sa schimbe conductele in cazul in care se dovedeste ca altereaza calitatea apei potabile
3.    Initierea unui program prin care asociatiile de locatari sa fie sustinute in efortul de inlocuire rapida a instalatiilor neconforme.
4.    Este necesara realizarea unui efort de promovare a consumului de apa potabila care sa puna accent pe diferenta enorma de pret intre cele doua tipuri de apa, si sa ajute la constientizarea publicului a impactului asupra mediului de catre apa imbuteliata.
5.    Trebuie crescuta presiunea asupra factorilor responsabili pentru accelerarea implementarii proiectelor de investitii care sa duca la finalizarea la timp a planurilor de extindere a retelei de apa potabila si de canalizare, asigurarea cat mai rapida a capacitatii maxime la statia de epurare Glina si utilizarea corespunzatoare a Taxei Municipale pentru Apa Uzata (pentru achitarea imprumuturilor pentru Glina). Minimizarea scurgerilor din retea este esentiala, pentru a taia din costurile suportate de consumator si pentru a diminua irosirea apei. 

Studiul Calitatea apei in Bucuresti. Analiza gestionarii resurselor de apa si a impactului asupra calitatii vietii poate fi consultat integral urmand acest link. Cercetarea va servi drept suport pentru discutii cu principalii factori de decizie, cu scopul impunerii unor politici care sa rezolve problema accesului la o sursa ieftina de apa potabila pentru toti bucurestenii.

In plus, rezultatele cercetarii impun un efort de comunicare cu cetatenii Bucurestiului in directia constientizarii problemelor alimentarii cu apa, a masurilor ce pot fi luate de autoritati si a beneficiilor accesului la o sursa de apa potabila de 250 de ori mai ieftina si cu un impact ecologic de 300 de ori mai mic decat apa imbuteliata (la PET).

sursa foto: Apa Nova http://www.apanovabucuresti.ro/despre-apa-pe-care-o-bem/circuitul-apei/