Studii
Analize pe domenii cu impact major asupra dezvoltarii durabile
Prin seria de studii realizate in cadrul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, organizatia isi propune sa analizeze evolutiile si problemele din domeniile cu un impact major asupra dezvoltarii durabile. Concluziile acestor studii vor face obiectul unor campanii de popularizare menite sa stimuleze gradul de informare si deschiderea populatiei si autoritatilor catre acele politici publice cu impact pozitiv asupra mediului.
Modele de Business ale afacerilor sociale din Romania
În perioada martie – august 2015 Ecopolis a derulat un studiu în rândul întreprinderilor sociale, inclusiv ONGuri de producție, cu scopul evaluării capacității sectorului de a genera soluții viabile sociale și de mediu.
Meșteșuguri tradiţionale în Delta Dunării
Făcute să răspundă nevoilor fundamentale ale omului, meșteșugurile tradiționale sunt, în general, aceleași pe tot globul, folosind unelte și materiale similare.
Achiziții publice ecologice în România

Pentru crearea unei piețe de produse ecologice în România și pentru responsabilizarea cheltuielilor publice este necesară o Lege a Achizițiilor Publice Verzi și un Plan Multianual pentru Achiziții Verzi în România.
CAPITALE EUROPENE - analiza comparata

Cu aproape 2 milioane de locuitori inregistrati, Bucurestiul este a sasea capitala ca marime din Uniunea Europeana, putin in urma Parisului si inaintea Budapestei. Dar cum se compara Bucurestiul cu celelalte capitale in ceea ce priveste organizarea administrativa si calitatea vietii locuitorilor?
In padurile din Romania (se fura) ca-n codru?

In cadrul cercetarii de fata, Ecopolis a analizat eficienta masurilor de combatere a taierilor ilegale in 10 judete in perioada 2009-2010, urmarind intregul proces de la controalele in teren ale institutiilor silvice pana la urmarirea penala a celor prinsi si pedepsirea acestora in instanta.
Calitatea apei in Bucuresti

Aceasta cercetare isi propune sa treaca in revista principalele teme relevante legate de utilizarea resurselor de apa in desfașurarea activitatilor umane si sa realizeze o radiografie a celor mai importante probleme existente in capitala Romaniei din acest punct de vedere. Studiul aloca un spatiu important discutarii unor „mituri urbane” legate de calitatea apei din Bucuresti.
Romania: de la groapa de gunoi la europubela

Sanatatea mediului inconjurator si implicit sanatatea oamenilor depind de modul in care stim sa-l pastram curat. Ne sunt familare imaginile socante cu rauri si spații verzi inundate de gunoaie, insa ceea ce vedem este doar un varf de ac din mormanul de deseuri care afecteaza mediul si natura. Dar ce inseamna a pastra curat mediul inconjurator? Ce inseamna a gestiona corect deseurile intr-o tara membra a UE? Si care este situatia de fapt in Romania?
Investitiile de mediu in Romania

Studiul "Investitiile de mediu in Romania" reprezinta o analiza a principalelor instrumente pe care tara noastra le are la dispozitie pentru indeplinirea obiectivelor de protectia mediului asumate si a modului in care institutiile responsabile administreaza fondurile destinate finantarii proiectelor de mediu.
Calitatea aerului in Bucuresti. Efecte asupra sanatatii

In momentul de fata, legislatia romaneasca privind calitatea aerului nu respecta cerintele europene, monitorizarea calitatii aerului este incompleta, mai multe substante poluante inregistreaza valori peste limitele stabilite de catre Uniunea Europeana sau cele recomandate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, iar populatia nu are o modalitate la indemana pentru a evalua in mod realist si coerent calitatea aerului pe care il respira.
Analiza taxelor de mediu din Romania

Primul studiu Ecopolis - Analiza taxelor de mediu din Romania - dat publicitatii in data de 8 februarie 2011, trece in revista principalele informatii relevante pentru o interpretare corecta a evolutiilor inregistrate in domeniul taxarii de mediu din Romania in perioada 1999 - 2010.
Pagina: 1
Prin seria de studii realizate in cadrul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, organizatia isi propune sa analizeze evolutiile si problemele din domeniile cu un impact major asupra dezvoltarii durabile. Concluziile acestor studii vor face, cu fiecare editie, obiectul unor campanii de popularizare menite sa stimuleze gradul de informare si deschiderea populatiei si autoritatilor catre acele politici publice cu impact pozitiv asupra mediului.
Primul studiu Ecopolis - Analiza taxelor de mediu din Romania - dat publicitatii in data de 8 februarie 2011, trece in revista principalele informatii relevante pentru o interpretare corecta a evolutiilor inregistrate in domeniul taxarii de mediu din Romania in perioada 1999 - 2010.
Cititi principalele concluzii ale analizei in articolul Romania - fiscalitate de mediu ineficienta.
Studiul integral poate fi descarcat de aici.

TransFormAbility
Asociația Ecopolis derulează în perioada 1 August 2019 - 31 Iulie 2022 proiectul “Transformative learning through the prism of sustainability / Învățare și conștientizare prin prisma sustenabilității”, co-finanțat prin programul Erasmus+.
Stop arderilor de deșeuri!
La nivel național, în primele cinci luni ale lui 2021, au fost identificate549 de amplasamente cu depozitări necontrolate de deșeuri și arderi de deșeuri, cu o suprafață totală de 717.000 metri pătrați.
Stop arderilor de deșeuri!
Inspectoratul pentru Situații de Urgență a raportat pentru 2020, la nivelul București-Ilfov, peste 130 de intervenții în teren pentru incendiere de deșeuri, în total, fiind arse peste 870 de tone deșeuri.
