Protest impotriva distrugerii raurilor din muntii Fagaras


Share

Zeci de activisti au protestat pe 27 august pe Transfagarasan impotriva lucrarilor la microhidrocentralele de pe raurile Capra, Buda si Otic. In urma protestelor, Ministrul Mediului Rovana Plumb, prezenta pe raul Capra intr-o vizita de lucru, s-a angajat ca va intrerupe lucrarile pe 16 septembrie daca constructorii nu se vor conforma tuturor cerintelor de mediu. Ministrul Mediului a mai anuntat ca a fost declansata procedura de infringement din cauza nerespectarii cerintelor privind constructiile in siturile Natura 2000.

„In conformitate cu legislatia noua, autoritatile trebuie sa implementeze niste proceduri care pana la ora actuala nu au fost finalizate. Si atunci intervenim noi si invitam si Coalitia pentru Mediu la discutiile cu toti cei implicati pentru a gasi solutii astfel incat sa nu mai primim solicitari din partea Comisiei Europene, sa protejam natura, care este principala noastra preocupare, si sa avem si energie regenerabila” a declarat Rovana Plumb, Ministrul Mediului si Padurilor.

In scrisoarea deschisa transmisa saptamana trecuta, Coaliția pentru Mediu din Romania (CMR) a solicitat oprirea imediata a lucrarilor de construcție a microhidrocentralelor din Munții Fagaraș și mobilizarea rapida a institutiilor de control și reglementare in vederea clarificarii modului de avizare și operare a acestor lucrari.

Protestul din 27 august a mobilizat in jur de 30 de activiști și a fost organizat de catre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Asociația Salvați Dunarea și Delta. Activiștii au scris mesaje și au protestat pe cursul raului Capra in punctele deja afectate grav de amenajarile de microhidrocentrale. Principalele lucruri reclamate de protestatari au fost continuarea lucrarilor in absența acordului de mediu, emiterea post-factum a unor acte care sa faciliteze demararea proiectelor de construcție a MHC, lipsa de reacție semnificativa a autoritaților centrale. Activiștii prezenți au filmat desfașurarea protestului, videoclipurile fiind disponibile mai jos:

VIDEO1: Opriți distrugerea raurilor! Protest al ecologiștilor impotriva microhidrocentralelor din muntii Fagaras

VIDEO2: Raul Capra: Disputa cu Ministrul Mediului despre microhidrocentrale

Lucrarile de construcție a microhidrocentralelor (MCH) pe mai multe rauri de munte din Masivul Fagaraș, judetul Arges (Buda, Capra și Otic), intr-o zona ce face parte din aria de interes comunitar Sit Natura 2000, au un impact deosebit de grav asupra mediului și incalca legislația in vigoare. Abuzurile de mediu propagate pe raurile din Masivul Fagaraș includ albii de rau distruse in totalitate de excavatoare, zone defrisate și debite de apa semnificativ diminuate. 

In prezent, lucrarile de captare si modificare a cursurilor raurilor continua nestingherite, sfidand legea si distrugand ireversibil printre putinele zone ramase neatinse in Romania. Intr-un reportaj realizat de TVR2 și popularizat in mediul online se pot vedea intervențiile firmelor de construcții și distrugerile suferite de rauri, imaginile fiind din luna in curs – august 2012. Aceste aspecte au fost reconfirmate și de vizita de ieri a protestatarilor.

In lipsa unei interventii rapide, exista riscul afectarii iremediabile a tuturor cursurilor de apa si ale ecositemelor aferente din Masivul Fagaras. Totodata, exista riscul crearii unui precedent extrem de periculos, avand in vedere ca lucrari similare se pregatesc pe majoritatea raurilor de munte din Romania.