Organizatiile neguvernamentale cer demiterea lui Ionel Blănculescu aflat în conflict de interese la Guvern"


Share

Organizațiile semnatare solicită premierului Victor Ponta demiterea consilierului onorific al Primului Ministru pentru conflict de interese și suspiciune de trafic de influență în favoarea RMGC.

Redăm mai jos conținutul scrisorii deschise adresate premierului Victor Ponta:


Stimate domnule Prim-Ministru Victor Ponta,

Așa cum au dovedit-o evenimentele de anul trecut, subiectul proiectului minier de la Roșia Montană este una dintre cele mai controversate teme din România, atât în ceea ce privește problemele de mediu, cât și în ceea ce privește respectarea principiilor statului de drept.

În acealași timp, ultimul Raport al Comisiei Europene cu privire la Mecanismul de Cooperare și Verificare menționează printre principalele tipuri de probleme cu care se confruntă România conflictul de interese și traficul de influență, alături de stabilitatea mecanismelor judiciare de sancționare a acestor fapte. 

În acest context, vă semnalăm un fapt deosebit de grav, un caz de conflict de interese care îl vizează pe consilierul dumneavoastră, domnul Ionel Blănculescu. Conform dezvăluirilor apărute în presă (http://www.riseproject.ro/articol/pe-cine-a-platit-rmgc-in-2013/) domnia sa a beneficiat prin intermediul firmei Consultanță și Investiții Financiare SRL, la care este acționar majoritar, de un contract de consultanță în valoare de 122.910 lei de la compania Republika Interactive, firma care administrează campaniile de publicitate online ale RMGC și postările din spațiul virtual românesc favorabile corporației miniere (Republika Interactive are un contract cu RMGC în valoare de 1.484.699 lei).

În lumina acestor dezvăluiri, vă solicităm demiterea de urgență a domnului Blănculescu din poziția de consilier onorific al domniei voastre. Fiind suspect de trafic de influență în favoarea companiei RMGC și tinând cont de recomandările Comisiei Europene din MCV, vă solicităm demararea unei anchete a Corpului de Control al Primului-Ministru pentru a analiza influența domnului Blănculescu asupra membrilor și angajaților Guvernului României.

De asemenea, având în vedere potențialul de intoxicare la care ați fost expus și pentru a înlătura orice fel de suspiciune în ceea ce privește modul în care vă poziționați pe acest subiect, vă solicităm o reevaluare urgentă a poziției dumneavoastră cu privire la subiectul proiectului minier de la Roșia Montană.

Necesitatea unei reevaluari este cu atât mai urgentă cu cât, înainte ca domnul Blănculescu să vă fie cosilier, poziția dumneavoastră publică era împotriva abuzurilor de la Roșia Montană. Repoziționarea dumneavoastră în acest caz și lipsa unui comportament coerent pe această temă vă face părtaș la suspiciunea de trafic de influență care planează asupra domnului Blănculescu.


Semnatari:

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Asociația Miliția Spirituală
ActiveWatch Agenția de Monitorizare a Presei
Asociația Salvați Dunărea și Delta
Fundația Terra Mileniul III
Asociația ARIN
Asociația Salvați Bucureștiul
Asociația Eco-civica
Asociația Floarea Reginei Sinaia
Asociația EPAS
Asociația Transmont Făgăraș
Asociația Mai Bine

 

Sursa foto: Florin Eşanu / Epoch Times