Izvoare urbane pentru comunitate

“Izvoare urbane pentru comunitate” este un proiect de îmbunătățire a calității vieții cetățenilor prin crearea unui spațiu comunitar și amenajare urbanistică în cartierul Rahova, sector 5, București.

 

CE NE PROPUNEM:

Redarea unui spațiu, ocupat de mașini, comunității din Sectorul 5 al Bucureștiului.

Amenajarea va fi realizată în jurul unei surse de apă de calitate care să asigure accesul gratuit al cetățenilor la apă potabilă.

 

DE CE?

Ne dorim ca dreptul la apă potabilă să fie garantat prin Constituție.

Majoritatea bucureștenilor plătesc apa pe care o beau, deși autoritățile publice ar putea asigura gratuitatea ei.

Pentru persoanele cu venituri mici, aceasta problemă este una deosebit de acută.

Bucureștiul este una din puținele capitale europene unde apa în spațiul public lipsește aproape cu desăvârșire, fie sub formă de fântâni, cișmele sau țâșnitori.

 

OBIECTIVE:

Asigurarea accesului gratuit, în special pentru grupurile vulnerabile, la apă potabilă, prin amejarea unei fântâni în zona Calea Rahova.

Reamenajarea zonei prin creearea unui spațiu comunitar adecvat contextului și a unui obiect de arhitectură cu identitate.

Responsabilizarea consilierilor locali de sector cu privire la aspecte de mediu și urbanism prin implicarea activă a comunității cu scopul de a proteja spațiului nou creat.

 

UNDE?

Amenajarea fântânii și a întregului spațiu comunitar vor fi realizate în sectorul 5 al Capitaliei, mai exact în cartierul Rahova, la intersecția dintre Calea Rahova cu strada Soldat Croitoru Vasile și strada Amurgului.

Pentru că: am căutat un amplasament într-unul din așa numitele „cartiere dormitor”, unde lipsesc spațiile urbane de calitate și populația este diversă, marea majoritate cu venituri mici.

 

PLANIFICARE:

Consultarea comunității prin metoda ”cafenea publică” ‒ promovarea arhitecturii participative, identificarea metodelor de implicare a comunității în proiectul propus

Identificarea comunităților de meșteri și implicarea lor în amenajarea proiectului propus

Inițierea unei petiții de susținere a conceptului de apă potabilă gratis în București, prin crearea unei rețele de cișmele și țâșnitori de către autoritățele centrale (http://izvoarecomunitare.ro/petitie/)

Construirea fântânii.

Campanie media de informare publica.

 

PARTENERI:

Primăria Sectorului 5 ‒ va facilita obținerea avizelor de construcție și amenajare a obiectivului, precum și de mentenanță a funcționării în condiții optime a fântânii.

Arhitect Ciprian Manda ‒ coordonatorul activităților de creare design și amenajare la fața locului a fântânii și a spațiului comunitar.

ING Bank ‒ finanțatorul proiectului.

 

REZULTAT:

Un spațiu comunitar special creat și amenajat, care să răspundă unor nevoi din punct de vedere social, urbanistic, cât și din considerente privind protejarea mediului.

Site-ul dedicat proiectului: www.izvoarecomunitare.ro

”Izvoare urbane pentru comunitate” este un proiect Urbaniada, cu sprijinul ING Bank, implementat de Ecopolis.