Comunicat de presă: Palmer, Firea și Aerul din București

București, 19 septembrie 2016


Share

Asociația Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis solicită Doamnei Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, și Doamnei Primar General al Capitalei, Gabriela Firea să colaboreze pentru rezolvarea problemei poluării aerului din București, ambele instituții având responsabilități pe care în acest moment nu le respectă. Considerăm că sănătatea publică și gestionarea unei probleme extrem de gravă pentru cetățeni sunt mult mai importante decât orgoliile de funcții. 

Precizăm că ultimul studiu independent realizat de Asociația Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis pe tema calității aerului a arătat depășiri substanțiale ale normelor prevăzute de Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății pentru substanțele poluante, la toate stațiile de monitorizare din București (http://ecopolis.org.ro/studii/calitatea-aerului-in-bucuresti-efecte-asupra-sanatatii).  

Din 2011, când a fost făcută analiza, situația s-a înrăutățit:

Soluții:

Redăm mai jos concluziile studiului Ecopolis:

În momentul de față, legislația românească privind calitatea aerului nu respectă cerințele europene, monitorizarea calității aerului este incompletă, mai multe substanțe poluante înregistrează valori peste limitele stabilite de către Uniunea Europeană sau cele recomandate de către Organizația Mondială a Sănătății, iar populația nu are o modalitate la îndemână pentru a evalua în mod realist și coerent calitatea aerului pe care îl respiră.

Comisia Europeană a cerut României aviz motivat pentru nerespectarea termenului de 11 iunie 2010 pentru transpunerea în legislația națională a Directivei 2008/50/CE referitoare la calitatea aerului. În același timp, România riscă declanșarea de către CE a procedurii de infringement din cauză că în mai multe zone din România se înregistrează depășiri ale valorilor limită pentru mai multe substanțe poluante.

Dincolo de întârzierile și carențele cadrului legislativ, monitorizarea calității aerului în România este la rândul ei problematică. Nu sunt monitorizate toate substanțele poluante și există perioade lungi fără măsurători din cauza proastei funcționări a stațiilor de monitorizare.

Instrumentul de informare privind calitatea aerului pus la dispoziție de către Agenția Națională Pentru Protecția Mediului (site-ul www.calitateaer.ro)  nu permite publicului larg obținerea măsurătorilor decât pentru perioade de câte doua zile (curentă și precedentă) și chiar mai grav, populația nu este informată în mod curent privind efectele nocive ale poluanților atmosferici asupra sănătății.

Ce facem noi:

Monitorizăm calitatea aerului în București folosind date furnizate de către ANPM pentru a atrage atenția asupra zonelor și substanțelor problematice pentru populație.

Evidențiem legătura dintre poluarea atmosferică din București, efectele poluării asupra sănătății populației și costurile umane și financiare pe care le atrage această problemă.

Căutam soluții pentru îmbunătățirea situației, atât în ceea ce privește monitorizarea și informarea, cât mai ales în ce privește reducerea efectivă a poluării atmosferice.

Concluziile studiului Ecopolis

Tabel: Morbiditate spitalizată București 2009, boli respiratorii cronice

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați: Andreea Oprescu, Coordonator proiecte, andreea@ecopolis.org.ro, tel. 0729882606.