BikeMyWay (to School)

Proiectul BikeMyWay (to School), demarat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis prin programul „Youth In Action”, isi propune sa mobilizeze elevi de liceu sa gaseasca si sa promoveze solutii practice care sa transforme mersul la scoala pe bicicleta intr-o realitate uzuala, incurajata de o infrastructura adecvata. Liceenii participanti vor deveni amabsadori ai mersului pe bicicleta si promotori ai masurilor necesare pentru o infrastructura de transport alternativ corecta.

BikeMyWay (to School) imprumuta si dezvolta o tema europeana - bicicleta ca alternativa de transport durabil - si isi propune sa activeze tinerii participanti in doua directii: (1) implicarea civica, prin dezvoltarea capacitatii de advocacy in relatie cu autoritatile locale si centrale si (2) constientizarea si promovarea beneficiilor transportului durabil pentru oras si mediu. 

In intervalul noiembrie 2012 – octombrie 2013, 30 de elevi de liceu din doua orase europene (Bucuresti si Lovech, Bulgaria) se vor implica intr-un proces de constientizare a mobilitatii durabile, implicare civica si advocacy. Elevii vor cartografia si analiza infrastructura velo din Bucuresti, respectiv Lovech, vor propune un plan pentru imbunatatirea ei si vor incerca sa-l implementeze prin atragerea sprijinului comunitatii si metode de advocacy in fata autoritatilor relevante. Proiectul va atrage elevii intr-un proces continuu de invatare prin metode non-formale (blogging, cartare, fotografiere, brainstorming, prezentari interactive, traininguri) si coaching de la experti in advocacy si politici de mediu.  

BikeMyWay to School este realizat impreuna cu asociatia \"Bate Saua sa Priceapa Iapa\", Ecomission 21 Century (Bulgaria) si Society for Investigation Practices (Bulgaria), prin intermediul programului Tineret in Actiune, Actiunea 1.3 Proiecte pentru Democratie Participativa.

Proiectul poate fi urmarit pe www.bikemyway.eu si pe pagina oficiala de Facebook.

Prima etapa a proiectului (octombrie - decembrie) a constat in selectia liceelor participante, prezentarea proiectului in aceste licee si mai ales selectarea echipelor de Biking Heroes (asa le spunem noi liceenilor care vor scrie si implementa planurile de advocacy pentru infrastructura velo).

Liceele BikeMyWay din Bucuresti sunt:

Colegiul National Bilingv G. Cosbuc
Colegiul Tehnic S. Kiritescu
Colegiul National I. Neculce

Cu ocazia intalnirilor din liceele bucurestene, elevii au dezbatut intens problemele ce tin de deplasarea pe bicicleta in Capitala si modalitatile cele mai realiste de a interveni. Echipa de proiect a aplicat inclusiv un chestionar prin care opiniile elevilor sa poata fi inregistrate mai structurat, fapt care sa ajute pe termen lung in orientarea proiectului.

Concluzia principala ale sondajului la care au raspuns in jur de 100 de liceeni este ca desi majoritatea (67%) au bicicleta si si-ar dori sa mearga cu ea la scoala, doar 10% o folosesc ocazional pentru asemenea deplasari. Din cauza lipsei infrastructurii si a pericolelor din traficul bucurestean (aglomeratie, soferi indisciplinati, caini samd) elevii se vad nevoiti sa foloseasca bicicleta strict ca mijloc de recreere, in weekend in parc sau in jurul blocului.

Vezi aici toate raspunsurile liceenilor BikeMyWay.