Politici publice alternative pentru Dezvoltare Durabila

 

Cinci organizatii de mediu au inaintat propuneri de politici publice pentru dezvoltare durabila catre Ministerul Mediului si Padurilor, iar joi, 28 Noiembrie vor prezenta in cadrul unei conferinte, in Bucuresti, propunerile ce ar putea imbunatati domeniile vizate. Conferinta va avea loc joi, ora 10.00 in Spatiul AWE: Strada Ion Brezoianu nr.23-25, corp A, parter.

 

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, impreuna cu Asociatiile Mai Bine din Iasi, BioSilva din Suceava, 2Celsius si ECOTECA din Bucuresti, alaturi de experti in politici publice au lucrat pentru imbunatatirea unor domenii problematice prin formularea unor propuneri de politici publice alternative. Domeniile vizate au fost: gestionarea deseurilor, calitatea aerului, accesul la apa, risipa alimentara, infrastructura pentru vehicule electrice si problema padurilor. 

 

Astfel, in cadrul proiectului Politici Publice pentru Dezvoltare Durabila, derulat in perioada iunie 2018- noiembrie 2019 si finantat prin Programul Operational Capacitate Administrativa, 6 experti de mediu, impreuna cu peste 100 de membri ai grupurilor de lucru au lucrat pe 6 propuneri alternative de politici publice. Cele sase domenii si propunerile de politici publice sunt:

 

 1. Politica publica in vederea cresterii accesului la apa potabila in spatiul public prin completarea Legii Serviciului de alimentare cu apa si de canalizare nr.241/2006.  Coordonator: Loredana Pana, Ecopolis.
 2. Propunere de act normativ privind Gestionarea Deseurilor Din Produse Farmaceutice si Parafarmaceutice provenite din afara Circuitului Sanitar-Medical. Coordonator: Raul Pop, ECOTECA.
 3. Politica publica in vederea cresterii calitatii aerului prin modificarea legislatiei cu privire la Timbrul de mediu pentru masinile inmatriculate in Romania. Coordonator: Costel Popa, Ecopolis.
 4. Politica publica pentru modificarea normelor privind crearea unei infrastructuri de reincarcare publica a vehiculelor electrice. Coordonator: Raul Cazan, 2Celsius.
 5. Modificarea si completarea legii privind diminuarea risipei alimentare. Coordonator: Anca Gheorghica, MaiBine.
 6. Politica publica in vederea imbunatatirii legislatiei in domeniul padurilor si a ariilor protejate din Romania prin instituirea in legislatia specifica sectorului silvic a principiului transparentei care poate fi transpus in masuri concrete in vederea sprijinirii gestionarii durabile a padurilor din fondul forestier national. Coordonator: Florin Gradinariu, BioSilva.

Pentru informatii suplimentare si confirmari de participare va rugam sa ne contactati la: Oana Neneciu, 0720154503, oana@ecopolis.org.ro.
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis organizeaza pe 31 mai, ora 10.00, in spatiul AWE, strada Ion Brezoianu nr.23-25, Bucuresti, conferinta Politici Publice pentru Dezvoltare Durabila, in cadrul careia se vor expune si analiza 6 propuneri de politici publice pe sase teme de interes din domeniul mediului.

 

                În cadrul proiectului Politici Publice pentru Dezvoltare Durabila au fost dezvoltate 6 propuneri alternative de politici publice pe teme de mediu de catre experti din cadrul unor organizatii de mediu si experti pe politici publice. Cele sase domenii sunt:

1.       Calitatea aerului: Reglementarea nivelului standard de emisii pentru transportul public de persoane

2.       Calitatea si accesul la apa potabila: Cresterea accesului la apa potabila in spatiul public

3.       Protejarea padurilor: Transparentizarea actelor normative din sectorul silvic

4.       Risipa alimentara: Implementarea de campanii pentru constientizarea si diminuarea risipei alimentare in randul consumatorilor

5.       Energie si transporturi: Foaie de parcurs pentru crearea unei infrastructuri de reincarcare publica a vehiculelor electrice

6.       Gestionarea de?eurilor: Gestionarea deseurilor farmaceutice

 

                In cadrul sesiunii din 31 echipa de experti isi propune sa analizeze cele sase rapoarte de monitorizare realizate pe fiecare dintre domeniile de interes si sa comenteze si imbunatateasca cele 6 propuneri de politici.

Evenimentul va avea loc in intervalul 10.00- 16.00.

Formular INSCRIERE Sesiune de instruire
Politici publice pentru Dezvoltare Durabila, 2 februarie 2019

Formular INSCRIERE Forumul de mediu, Predeal, 22-23 noiembrie 2018

Ecopolis cauta experti in proiectul Politici Publice pentru Dezvoltare Durabila.

In perioada 30 octombrie-12 noiembrie Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis desfasoara procedura de selectie a expertilor cooptati in cadrul proiectului Politici Publice pentru Dezvoltare Durabila. Proiectul este finantat prin Fondul Social European, Programul Operational Capacitate Administrativa (POCA), axa prioritara Administratie publica si sistem judiciar eficiente, domeniul major de interventie Cresterea capacitatii ONG-urilor si a partenerilor sociali de a formula politici publice alternative.

Gasiti in documentatia de selectie toate informatiile necesare privind activitatile desfasurate, domeniile de expertiza in care cautam experti si un calendar al procedurii de selectie.

Pentru detalii si informatii suplimentare ne puteti contacta la: Oana Neneciu, oana@ecopolis.org.ro, 0720154503.

Procedura si anexe.Prioritatile organizatiilor de Mediu din Romania si coalizarea sectorului ONG

Bucuresti, 01.10.2018:

Romania se inscrie intre tarile in care in 2017 au crescut tendintele de restrangere a democratiei si a spatiului civil, aflandu-se printre tarile UE precum Ungaria, Bulgaria si Polonia. Consecutiv, se apreciaza ca functionarea, imaginea si activitatea in general a organizatiilor neguvernamentale au avut drastic de suferit. Concluziile au fost prezentate in cadrul conferintei Prioritati de Mediu in Romania si Coalizarea sectorului ONG, ce a avut loc vineri, 28 septembrie la Bucuresti.

Datele sunt extrase din Raportul privind Indexul de Sustenabilitate a Societatii Civile in Europa Centrala si de Est si Eurasia (acoperind situatia din 2017), care a fost publicat luna aceasta de catre Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID).

Modificarile legislative menite sa ingreuneze sau descurajeze activitatea ONG-urilor, limitarea surselor de finantare, acuzatiile publice privind ONG-urile intr-un efort de discreditare a intregii societati civile, slabirea relatiilor cu Guvernul, limitarea accesului la dezbateri si intalniri publice si ignorarea solicitarilor organizatiilor neguvernamentale de catre autoritati, sunt doar cateva dintre aspectele subliniate in cadrul conferintei si cu care ONG-urile trebuie sa se lupte.

Organizatiile din sectorul de mediu din Romania si experti in politici publice, sanatate si dezvoltare durabila au analizat principalele probleme cu care se confrunta in momentul de fata, iar acestea au fost listate astfel:

Pe toate aceste teme organizatiile prezente s-au angajat sa formeze grupuri de lucru si sa continue munca de monitorizare, evaluare si raportare, precum sa si gaseasca noi solutii si propuneri de politici publice, care sa ajute la deblocarea problemelor abordate. Conferinta a avut loc in cadrul proiectului Politici Publice pentru Dezvoltare Durabila, derulat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si cofinantat prin Programul Operational Capacitatea Administrativa Competenta face Diferenta.

Prioritatile de Mediu din Romania si coalizarea sectorului ONG


Organizatii neguvernamentale din sectorul de mediu din Romania si experti in politici publice, sanatate si dezvoltare durabila se reunesc pentru a dezbate principalele probleme de mediu si cum pot fi acestea adresate.

Temele prioritare de discutie de pe agenda conferintei sunt problemele legate de calitatea aerului si efectele acestora asupra sanatatii populatiei, problemele privind masurile ce nu se implementeaza de catre autoritati, gestionarea deficitara a deseurilor, schimbarile climatice si educatia pentru dezvoltare durabila, dar si tendintele de restringere a democratiei si a spatiului civil in Romania. Vor fi prezentate si propuneri legislative si masuri eficiente pentru gestionarea problemelor descrise.

Conferinta isi propune sa identifice principalele cai de actiune pentru sectorul ONG interesat de problemele descrise si are loc in cadrul proiectului Politici Publice pentru Dezvoltare Durabila, derulat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si cofinantat prin Programul Operational Capacitate Administrativa Competenta face Diferenta.

Conferinta va avea loc la Hotelul Berthelot din Bucuresti, strada Henri Mathias Berthelot, nr.9, incepand cu ora 10,30.

Pentru confirmari de participare sau orice alte intrebari, va invitam sa va adresati Oanei Neneciu, la datele de contact: 0720 154 503, oana@ecopolis.org.ro.


Politici de mediu pentru un viitor in Romania

Calitatea aerului, a apei și a solului, protejarea pădurilor, gestionarea deșeurilor si programele naționale de finanțare a proiectelor de mediu vor fi monitorizate, evaluate și îmbunătățite de o rețea de organizații neguvernamentale cu expertiză de mediu și parteneri sociali în perioada iunie 2018- septembrie 2019. Peste 120 de specialiști vor lucra împreună și vor propune autorităților române îmbunătățirea unor politici publice de mediu sau adoptarea unora noi, vizând cele mai presante probleme cu care se confruntă România în domeniul protecției mediului. 

Proiectul “Politici Publice pentru Dezvoltare Durabilă” este implementat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este cofinanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, având un buget total de 502.043 lei.  

Proiectul își propunecreșterea capacității ONG-urilor și a partenerilor sociali cu interes în domeniile protecției mediului și a schimbărilor climatice de a colabora, cu scopul de a contribui la monitorizarea, evaluarea, formularea și promovarea de politici alternative la politicile publice formulate de Guvern, în șase domenii prioritare de mediu și dezvoltare durabilă. 

Rezultatele pe care și le propune proiectul sunt: instruirea a 120 de persoane din cadrul ONG-urilor și partenerilor sociali în domeniul evaluarii și propunerii de politici publice alternative la politicile promovate de Guvern în domeniul mediului și al dezvoltării durabile; creșterea capacității ONG-urilor și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea de propuneri alternative la politicile publice inițiate de Guvern; dezvoltarea și aplicarea a 6 instrumente independente de monitorizare și evaluare a politicilor publice de mediu; 6 propuneri de politici publice alternative pe 6 arii de interes din domeniul mediului; elaborarea și pilotarea unui instrument de promovare a dialogului social. 

 

 

 

Pentru informații despre proiect vă rugăm să ne contactați la echipa@ecopolis.org.ro sau la 0720154503- Oana Neneciu.

Sase politici publice pentru dezvoltare durabila au fost depuse la Ministerul Mediului si Padurilor

Cinci organizatii de mediu din Romania au inaintat propuneri de politici publice pentru dezvoltare durabila catre Ministerul Mediului si Padurilor pe sase domenii de interes major: gestionarea deseurilor, energie si transporturi, paduri, risipa alimentara, calitatea aerului si accesul la apa potabila.

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, impreuna cu Asociatiile Mai Bine din Iasi, BioSilva din Suceava, 2Celsius si ECOTECA din Bucuresti, alaturi de experti in politici publice au lucrat pentru imbunatatirea unor domenii problematice prin formularea unor propuneri de politici publice alternative. Expertii, impreuna cu peste 120 de parteneri din ONG-uri si parteneri sociali au formulat cele sase politici si le-au expus spre consultare in intalniri cu comunitati si autoritati, in perioada iunie 2018- octombrie 2019.

Activitatile au fost derulate in cadrul proiectului Politici Publice pentru Dezvoltare Durabila, finantat prin Programul Operational Capacitate Administrativa, cofinantat de Uniunea Europeana, din Fondul Social European. Proiectul a avut drept obiectiv cresterea capacitatii ONG-urilor si a partenerilor sociali cu interes in domeniile protectiei mediului si a schimbarilor climatice de a colabora, cu scopul de a contribui la monitorizarea, evaluarea, formularea si promovarea de politici alternative la politicile publice formulate de Guvern, in sase domenii prioritare de mediu si dezvoltare durabila.

Cele sase domenii si propunerile de politici publice sunt:

 1. Politica publica in vederea cresterii accesului la apa potabila in spatiul public prin completarea Legii Serviciului de alimentare cu apa si de canalizare nr.241/2006. Coordonator: Loredana Pana, Ecopolis.
 2. Propunere de act normativ privind Gestionarea Deseurilor Din Produse Farmaceutice si Parafarmaceutice provenite din afara Circuitului Sanitar-Medical. Coordonator: Raul Pop, ECOTECA.
 3. Politica publica in vederea cresterii calitatii aerului prin modificarea legislatiei cu privire la Timbrul de mediu pentru masinile inmatriculate in Romania. Coordonator: Costel Popa, Ecopolis.
 4. Politica publica pentru modificarea normelor privind crearea unei infrastructuri de reincarcare publica a vehiculelor electrice. Coordonator: Raul Cazan, 2Celsius.
 5. Modificarea si completarea legii privind diminuarea risipei alimentare. Coordonator: Anca Gheorghica, MaiBine.
 6. Politica publica in vederea imbunatatirii legislatiei in domeniul padurilor si a ariilor protejate din Romania prin instituirea in legislatia specifica sectorului silvic a principiului transparentei care poate fi transpus in masuri concrete in vederea sprijinirii gestionarii durabile a padurilor din fondul forestier national. Coordonator: Florin Gradinariu, BioSilva.
 7. Echipa de experti se va implica in continuare in activitatile de promovare, dezbatere si aprobare a politicilor publice alternative propuse.

  Proiectul Politici Publice pentru Dezvoltare Durabila a fost implementat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis in perioada iunie 2018- decembrie 2019.

  Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la: Oana Neneciu, 0720154503, oana@ecopolis.org.ro