Platformele de consum colaborative

Aceste resurse sau servicii pot fi vehiculate permanent sau temporar. Un exemplu simplu este o piață de fugă. Pe o piață fugară, oamenii care au cumpărat produse la un moment dat (consumatori) vând acum aceste produse pe care nu mai vor să le folosească (vânzători). Recursul care în acest caz este produsul trece dintr-o mână în alta și nu este aruncat.

 

Aceasta este o formă de consum colaborativ. Forma de revânzare a produselor pentru a elimina risipa. O altă formă de consum colaborativ este car-sharing. Împărtășirea unei călătorii cu mașina economisește bani, minimizează emisiile de gaze de eșapament și este o modalitate excelentă de a împărți consumul, în acest caz special un serviciu.

 

Deși conceptul există de mult, în zilele noastre tot mai mulți oameni sunt interesați să folosească tehnici de consum colaborativ pentru a-și face viața mai ușoară, pentru a economisi bani și pentru a reduce risipa. Și, pe măsură ce necesitatea acestui tip de partajare a costurilor este din ce în ce mai mare, tot așa fac și mijloacele de a avea acces la surse de consum colaborativ.

 

Există multe platforme online care sunt capabile să ofere consumatorilor posibilitatea de a avea acces la tipuri specifice de servicii de consum colaborativ. Să vedem câteva dintre ele și ce pot oferi.

 

Împărtășind cina / mâncarea:

 

Thuisafgehaald: platformă olandeză, care permite oamenilor să vândă mâncăruri gătite acasă

Partajarea instrumentelor / bunurilor

 

Spullendelen: platformă olandeză, care permite oamenilor să își împărtășească instrumentele agricole, instrumentele DIY și multe altele.

 

Spinlister: platformă olandeză, care îi ajută pe oameni să aleagă ce bicicletă să cumpere încercând-o mai întâi înainte de a lua decizia.

 

Efectuarea treburilor altor persoane / diverse

 

Listminut: platformă olandeză, care permite oamenilor să-și ofere serviciile altora, cum ar fi prelucrarea lemnului sau repararea unei chiuvete de baie, precum și alte treburi din casă.

Oferind oamenilor spațiu pentru parcare, tabără sau petrecere a nopții

 

Carambla: platformă olandeză, care permite oamenilor să folosească pe cineva alt loc de parcare sau alee pentru orele în care nu este utilizat.

Vrienden op de fiets: platformă olandeză, pentru motocicliștii care călătoresc pe distanțe lungi care au nevoie de un loc de ședere și odihnă înainte de a-și continua călătoria.

 

Transport

 

Tapazz: platformă olandeză care permite oamenilor să împartă o mașină pentru transport

Snappcar: platformă olandeză care permite oamenilor să împrumute mașina pentru o anumită perioadă de timp altcuiva.

Schoolpool: platformă belgiană pentru transportul copiilor la școală și înapoi atunci când părinții nu au mijloacele necesare pentru a-i lua.

Uber: platforma de carshare-ing prezenta in multe țări europene

Bolt: platforma de carshare-ing prezentă în România și Polonia, dar și alte state europene.

Citylink: platformă de carshare-ing individual din București, România

Blablacar: platforma de transport de tip consum colaborativ 

Acestea sunt platforme online care operează în spațiul european. În SUA oamenii au acces la propriile platforme de consum colaborativ. Puteți găsi mai multe informații pe site-ul web, cum ar fi site-ul web Appropedia, pentru soluții de colaborare în domeniul durabilității, tehnologiei adecvate, reducerii sărăciei și permaculturii.

 

 

Sub premisa consumului colaborativ, proiectul finanțat Erasmus +, Col-Sumers își propune;

 

Introducerea subiectul Consumului colaborativ (CC), beneficiile acestuia și impactul său pozitiv pentru persoanele vârstnice

Oferirea de informații despre cum să accesați diferite bunuri și servicii cu ajutorul consumului colaborativ și nu cu compensare monetară

Transfer de cunoștințe utile pentru utilizarea CC, prezentând platforme relevante care promovează un consum responsabil și durabil

Dezvoltă abilitățile digitale necesare pentru a adopta CC în viața de zi cu zi, dărâmând astfel toate barierele care împiedică utilizarea acestuia de către persoanele în vârstă

Aflați mai multe despre proiect vizitând site-ul oficial: https://col-sumers.eu/