8.7.2015

Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) – Calul troian americano-european

Sub veșmântul frumos al liberalizării comerțului între SUA și UE, adică Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), stă ascuns, de fapt, un adevărat pericol pentru ceea ce înseamnă democrație, drepturi sociale și de mediu pentru cetățenii europeni.

TTIP, simplu și pe scurt, este tratatul prin care corporațiile pot să ne controleze viața, prin a decide ce vom mânca, cât vom plăti pentru sănătate, cât ne va costa educația, câți bani vom câștiga la locul de muncă și lista poate continua, totul cu scopul de a proteja profiturile investitorilor și chiar de a le crește.
Este un tratat negociat în spatele ușilor închise între companii și politicieni al cărui obiectiv declarat este să creeze o zonă de comerț liber între UE și SUA, dar ca să ajungă aici vor să fie eliminate niște ”bariere” sau ”reglementări inutile” așa cum le numesc participanții la negocieri. Practic, pentru ei aceste „bariere” de reglementare limitează profiturile corporațiilor transnaționale de pe ambele părţi ale Atlanticului și de aceea sunt incomode. Totodată, „reglementările inutile” pe care le vor eliminate nu sunt altceva decât standardele sociale și reglementările de mediu care reușesc (încă) să ne protejeze pe noi, cetățenii europeni, de abuzuri ale corporațiilor sau de substanțe nocive în alimentație sau mediu înconjurător.

Prin aceste decizii de ”armonizare a standardelor tehnice europene și americane” se înțelege că va avea loc o aliniere a tuturor țărilor la un ansamblu unic de standarde, astfel că se va crea un reper mondial, pe care țările implicate vor fi nevoite să îl adopte pentru a putea exista în continuare pe piață, deoarece ”majoritatea decide”. Adică, există posibilitatea creării unui monopol asupra reglementărilor în ceea ce privește comerțul internațional care va influența mai multe domenii: standardele de muncă, suveranitatea statului, protecția datelor personale, siguranța alimentară, servicii publice, standardele de mediu.
În acest fel se crează dezavantaje pentru statele europene deoarece legislația permisivă care reglementează piața din SUA se va impune și în UE, chiar dacă acest lucru presupune încălcarea legislației naționale.

Societatea civilă din UE, inclusiv din România, consideră că TTIP este un pericol pentru democrație. În acest sens a fost demarată inițiativa cetățenească europeană împotriva TTIP și CETA, de către o coaliție formată din aproximativ 470 de organizații aparținând societății civile din Europa, printre care și 15 ONG-uri din România. Inițiativa urmărește strângerea a 2.500.000 de semnături din toate țările UE împotriva TTIP, instrument prin care instituțiile europene vor fi atenționate asupra pericolului la care sunt expuși cetățenii europeni.

Potrivit declarațiilor unor înalți demnitari efectele acestor acorduri ar trebui să asigure creșterea numărului de investitori străini, inclusiv în România, și crearea de noi locuri de muncă, dar studii de specialitate independente ne arată contrariul, la fel și experiența unor acorduri similare precum Acordul de Comerț Liber Nord-American (NAFTA), care a avut un impact negativ în ciuda estimărilor optimiste.

Îngrijorarea noastră este întărită și de economiști ce au elaborate o analiză recentă cu privire la impactul TTIP la nivelul României.

Până în prezent mai mult de două milioane de cetățeni europeni s-au exprimat în defavoarea continuării negocierii Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP).

Pentru a îndeplini cerințele initiațivei cetățenești europene România trebuie să strângă un număr de 24.000 de semnături, iar pâna în prezent s-au strans puțin peste 7000 de semnături. Mai avem la dispoziție aproximativ 4 luni pentru a îndeplini cvorumul și în România!!!

În țări precum Germania și Marea Britanie procentul de 100% a fost depășit cu mult, adică 1.597% în Germania și 647% în Marea Britanie. Harta interactivă a semnăturilor împotriva TTIP poate fi vizualizată aici: http://stopttip.ro/harta-interactiva-semnaturilor-stop-ttip/.

Așadar, haideți să ne protejăm drepturile și să nu îi lăsăm pe alții să decidă pentru viețile noastre. Petiția poate fi semnată online aici: http://stopttip.ro/formular-de-semnat-online/.

Mai multe informații despre inițiativa cetățenească europeană împotriva TTIP și CETA găsiți aici: http://stopttip.ro/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *