10.7.2015

DeltaCraft, de la tradițional la contemporan. Atunci când i-am găsit pe meșteșugarii din Delta Dunării.

57 de meșteșugari vizitați, din 16 sate si peste 1.000 de kilometri parcurși! Pe scurt, am intrat în cea de-a doua etapă a proiectul DeltaCraft, prin care ne-am propus să revitalizăm meșteșugurile din Delta Dunării, prin aducerea lor în designul de obiect contemporan.

În perioada 20 iunie – 2 iulie, am mers în satele C.A Rosetti, Letea, Sfiștofca, Mahmudia, Zebil, Jurilovca, Vișina, Slava Cercheză, Peceneaga, Isaccea, Luncavița, Grindu, Jijila, Măcin, Greci, Turcoaia în căutarea meșteșugarilor locali, dedicați meseriei lor și care încă mai practică tehnicile tradiționale. Am găsit meșteșugari care țes ițele în războaie vechi de sute de ani, fac broderii manuale, lucrează lemnul, fac plase pentru pescuit, prelucrează piele, împletesc papură și nuiele, bat stuful pe case sau pictează icoane. În satul Greci, o familie de pietrari încă mai practică meșteșugul și sparg granitul în bătătură și îl folosesc apoi pentru borduri și temeliile caselor.

poza1poza 2
Cortel Iulian și Moise Constantin. Cât e ziua de lungă bat granitul aducându-l sub diverse forme.

Majoritatea meșterilor sunt în vârstă și reușesc cu greu să-și mai practice meseria. Alternativele moderne au ajuns și în lumea izolată a deltei, iar termopanele și plasticul și-au găsit rapid cumpărători. Se plâng că tinerii nu vor să mai învețe o meserie, iar munca lor este depășită. Cu toate astea, am avut plăcerea să întâlnim și meșteri desăvârșiti, care lucrează din pasiune și au primit cu entuziasm proiectul nostru. Fiecare cu instrumentele, tehnica, viziunea și timpul lui. Am stat de vorbă cu fiecare în parte și dincolo de pasiunea pentru meșteșugul lui am descoperit oameni simpli cu idealuri și multe povești de viață. Am reușit să îi facem curioși de dorința noastră de a transforma obiectelor create de ei în artă modernă.

Am mai povestit cu:

poza3
poza4
Toader Calciu, fierar în Isaccea. Lucrează de la potcoave de cai până la unelte pentru grădinărit.

poza5
poza6
Nea Vanea din satul Letea, care împletește plase de pescuit.

poza7
poza8
Gabriela Ioniță este din satul Rachelu, comuna Luncavița, și este expertă în broderii și cusături manuale.

poza9
poza10
Dumitru Canareica, singurul fierar, dar sperăm nu ultimul, din satul Letea. În a doua poză este ”bormașina manuală” din atelierul de fierărit al domnului Canareica.

poza11poza12
Costel Crimschi este cel mai priceput meșter din satul Letea. Bate stuful pe case, face butoaie și împletește nuiele pentru garduri sau diferite coșuri.

poza15
poza14
Jenica Nicolae, din Mahmudia, împletește papură și realizează genți, coșuri și obiecte de artizanat.

muzeu
muzeu2

muzeu3
muzeu4
Exponate din cadrul Muzeului Gospodăria Țărănească, Enisala si Muzeul de Etnografie si Arta Populara Tulcea

Nu vrem să asistăm la pierderea meșteșugurilor deltaice și tocmai de aceea pe cei mai talentați dintre meșterii întâlniți i-am invitat să se alăture proiectului nostru. Vor lucra împreună cu echipa de designeri implicată în proiect, formată din Ana Botezatu, Emese Pop, Ciprian Manda, Marlene Stanciu si Mihai Sibianu, în cadrul atelierului de inspirație și creație care va fi organizat în luna august. Împreună vom produce minim 10 obiecte de design contemporan, de inspirație tradițională deltaică, în atelierele meșteșugarilor selectați și cu tehnicile lor de lucru, dar viziunea si maiestria designerilor din echipa.

Prima etapă a proiectului a presupus realizarea unei radiografii a patrimoniul cultural imaterial din zonă și identificarea meșteșugarilor deltaice. Ne-au ajutat partenerii de la Institutul de Cercetari Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” din Tulcea, iar rezultatul poate fi accesat aici.

Pentru mai multe informații legate de proiect, click aici

Proiectul DeltaCraft este cofinanțat printr-un Grant SEE oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României și este inițiat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis în parteneriat cu Asociația Soxen-inițiatorii KraftMade.ro și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” din Tulcea.

Mulțumim sponsorilor: Rompetrol și Hotel Delta

Credit foto: Claudiu Popescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *