9.4.2014

Cu Legea Achizitiilor Publice Ecologice in dezbatere la Iasi si Timisoara

Programele “Cornul si laptele” sau merele pentru scoli sunt cele mai relevante exemple cand vorbim de achizitii publice ecologice. S-au achizitionat mere din Polonia pentru ca cele romanesti nu indeplineau caracteristicile de marime din caietele de sarcini, de exemplu. Laptele sau cornurile nu au fost achizitionate, asa cum ar fi normal, de pe plan local. Aceasta a fost prima remarca a domnului Catalin Beleca, sef al Garzii de Mediu Iasi.

Asa a inceput dezbaterea de vineri, 4 aprilie, organizata de Ecopolis si Asociatia MaiBine din Iasi pe tema Legii Achizitiilor Publice Ecologice in Romania, dezbatere gazduita intr-un spatiu neconventional pentru Romania, bistroul CUIB, unde se comercializeaza numai produse etice, ecologice si echitabile.

DSC08711Dezbaterile sunt organizate cu scopul de a afla cat mai multe opinii chiar de la autoritatile publice cu privire la Legea aflata in pregatire la Ministerul Mediului. La Timisioara, unde a avut loc prima dezbatere pe 14 martie, ca si la Iasi concluzia finala a fost aceeasi: autoritatile publice sunt deschise spre a procura produse ecologice sau verzi si asteapta actul normativ care le va da posibilitatea sa o faca.

Atat reprezentanti ai primariilor din cele doua orase, cat si ai consiliilor judetene, agentiilor pentru protectia mediului si ale altor cateva institutii prezente la dezbateri si-au exprimat sprijinul pentru promovarea legii care ar trebui sa impuna ca un procent (5% in primul an, apoi crestere progresiva) din achizitiile publice sa fie achizitii ecologice. Mai mult, majoritatea a insistat ca o astfel de lege ar ajuta foarte mult departamentele de achizitii sa cumpere produse prietenoase cu mediul, locale, echitabile.

DSC08756Pe langa sprijin si disponibilitate, autoritatile locale au venit si cu propuneri de imbunatatiri sau schimbari pentru proiectul de lege. Listam mai jos cateva dintre acestea, in ordine aleatorie:

  1. Includerea prevederilor privind achizitiilor ecologice in Ordonanta de Urgenta care reglementeaza achizitiile publice
  2. Ar trebui ca legea APE sa fie coordonata cu legislatia actuala
  3. Criteriul social trebuie considerat impreuna cu cel ecologic, in ideaa crearii unei legislatii privind atat achizitiile ecologice cat si cele sociale (din intreprinderi sociale si unitati protejate)
  4. Procentul minim in primul an sa fie 3% si sa nu aiba caracter obligatoriu, ca sa fie timp pentru traininguri pentru personal
  5. Achizitiile publice ecologice nu trebuie sa fie considerate numai cele certificate, ci toate produsele prietenoase cu mediul
  6. Planul multianual care va completa legea si va cuprinde norme metodologice trebuie sa fie foarte precis
  7. Ar fi benefic un sistem de suport pentru autoritatile din toata tara, fie sub forma unui telverde la Ministerul Mediului, un site cu produse si servicii si proceduri sau poate un intreg departament care sa se ocupe cu monitorizarea si suportul pentru achizitiile publice ecologice, sau chiar la nivel de regiune sau judet sa existe activitate in acest sens.

Toate propunerile celor prezenti la dezbateri vor face subiectul unui raport care, in luna mai, va fi inaintat Ministerului Mediului si toate aceste propuneri vor fi luate in considerare in definitivarea proiectului de lege. Acesta se afla in prezent la Ministerul Mediului, in procedura de avizare.

Dezbaterile organizate de Ecopolis si Terra Mileniul III, in cadrul proiectului “5% in 5 ani. Achizitii verzi pentru o economie verde”, continua in toate celelalte 6 regiuni de dezvoltare si urmeaza sa aiba loc in: Sinaia, Constanta, Turnu Severin, Cluj, Brasov si Bucuresti, pana la jumatatea lunii mai. Calendarul dezbaterilor si informatii despre proiect, dar si studiul care analizeaza achizitiile publice ecologice in mai multe state europene, in comparatie cu Romania pot fi gasite pe site-ul Ecopolis.

Proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

 

2 raspunsuri la Cu Legea Achizitiilor Publice Ecologice in dezbatere la Iasi si Timisoara

  1. Pingback: Propuneri modificari legislatie achizitii – Cu Legea Achizitiilor Publice Ecologice in dezbatere la Iasi si Timisoara | Blog Ecopolis

  2. Pingback: Legea Achizițiilor Publice Ecologice în dezbatere la Sinaia | Blog Ecopolis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *