9.1.2013

2013, Bike My Way or be stuck on the highway!

Anul trecut Ecopolis a obtinut finantare Youth In Action pentru un proiect de advocacy pro infrastructura velo in Bucuresti. I-am zis BikeMyWay (to School, pentru ca e cu si pentru liceeni) si l-am pornit in noiembrie-decembrie odata cu primele intalniri in licee.

După cateva discutii de incalzire cu mai multi profesori din licee bucurestene am selectat 3 care sa concureze si sa colaboreze in 2013 in proiectul BikeMyWay – Colegiul National Ion Neculce (sectorul 1), Liceul Tehnic S. Kiritescu (sector 6) si Colegiul National George Cosbuc (sector 2).

Am decis sa cautam in aceste licee pe cei 15 Biking Heroes romani care sa-si puna mintea si energia cu autoritatile locale si cu toti cei care inca mai trebuie convinsi ca-ntr-o capitala europeana e rusinos si-al naibii de nesanatos sa nu poti merge cu bicicleta.  Ne-au facut intrarea primii 3 Biking Angels – ne-a placut noua sa imprumutam conceptul de business angel din lumea afacerilor  – care sustin proiectul: Roxana Marin (Cosbuc), Iuliana Soroceanu (Neculce) si Nicoleta Alexe (Kiritescu).

Despre ce-am vorbit? Despre poluare atmosferica, trafic si efectele asupra sanatatii – argumente pro bicicleta pe care liceenii BikeMyWay le-au gasit foarte repede, mai repede decat ni se-ntampla cand vorbim cu tot felul de “oameni mari” ai orasului.

Liceenilor nu le sunt straine nici solutiile – transport alternativ, in comun si cu bicicleta, infrastructura corecta si eficienta pentru ambele, cetateni mai responsabili si mai … amabili – numai ca observa ca nici autoritatile nici bucurestenii nu fac nimic pentru ca orasul sa devina unul mai prietenos cu biciclistii si-n general cu cei care nu vor sa mearga cu masina personala.

Ce e clar e ca liceenii nostri au biciclete si ca le-ar folosi mai intens daca le-ar permite-o conditile din trafic – iar aici discutia a fost, de fiecare data, lunga si plina de exemple negative dar si de potentiale solutii.

Ce e si mai imbucurator este ca cei 15 Biking Heroes selectati vor sa faca chiar ei cate ceva pentru a schimba situatia si ca ne apucam foarte curand de treaba.

In lunile care urmeaza vom gandi impreuna cu cele trei echipe de liceeni din Bucuresti cateva seturi de soluţti pro-biciclit, cu care sa mergem mai apoi peste autoritati si prin comunitati ca sa le crestem sansele de a fi aplicate. In 2013 punem Bucurestiul pe harta europeana a mobilitatii si asta exclusiv prin ceea ce vor gandi si pune in aplicare liceenii BikeMyWay cu ajutorul nostru.

Care noi? Noi Ecopolis, impreuna cu BateSaua si cat mai multi Biking Angels care vor sa puna umarul, finantele sau condeiul la cresterea infrastructurii pentru biciclete din Bucuresti si la rezolvarea unor probleme care nu mai poti fi ingorate. Cel putin nu fara urmari… fatale.

Ne puteti urmari pe www.bikemyway.eu si pe Facebook https://www.facebook.com/BikeMyWay unde Biking Heroes isi vor posta periodic ideile si tot ceea ce fac pentru a le pune in practica.

Daca te simti Biking Angel da-le un semn liceenilor BikeMyWay si intreaba-i cu ce-i poti ajuta. Poate vrei sa duci proiectul si-n alt liceu, poate sa-l extinzi la biroul unde lucrezi zi de zi, poate vrei sa faci o campanie sau un protest.

Oricum ar fi, in 2013 punem infrastructura velo pe roate. E ori BikeMyWay ori stuck on the highway.

La multi ani!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *