21.10.2011

Recensamantul parlamentarilor verzi

Ca tot e fierbere mare cu numaratul cetatenilor, ne-am gandit ca nici parlamentarii care decid soarta mediului in Romania sa nu ramana nenumarati.  Dincolo de faptul ca ni i-am dori mai putini la numar si mai eficienti, ne intereseaza mai mult sa vedem care dintre deputatii romani se pune, verde-n-fata, contra mediului cand vine vorba de votat legi in Parlament.

Ce ne-o fi venit si noua, ati putea zice.  Nu-i suficient ca anul asta au trecut cat de cat niste legi bunicele pentru mediu prin Parlament? Ca am transpus si noi, cu chiu cu vai, (mai mult sau mai putin papagaliceste) cateva directive europene in domeniu?

Pai nu prea e. Ca de pus bila alba pe-un proiect initiat de Guvern nu-i chiar greu cand esti partid de guvernare. Mai greu si mai onorabil pentru parlamentari ar fi sa vina cu initiative legislative de mediu utile si puternice (bine documentate, argumentate si negociate cu societatea civila de profil ) pe care sa le promoveze si sa le sustina pana devin legi. Si daca exista (totusi, putini) astfel de onorabili e musai sa-i cunoastem si sa-i incurajam.

Si iarasi nu-i suficient ca au trecut niste legi ok, daca niste domni parlamentari (sa le zicem din opozitie) s-au pus de-a curmezisul propriilor convingeri si agende electorale, doar ca sa-si exprime tzafna fata de guvern.

Sa incepem recensamantul, asadar! De la cel mai patat deputat la cel mai verde, cate unul pe zi, pana ii epuizam pe toti cei 327. Poate asa o sa ne bucuram mai multi, la anul, de Votul Verde 2012.

Bogdan Timpau (PNL) primul clasat in Topul Rusinii 2011

Incepem cu No. 1 in Topul Rusinii – Dl. RADU BOGDAN TIMPAU

Scorul pe scurt:

   • 5 voturi contrare pozitiei expertilor
   • 2 voturi verzi
   • 6 absente
   • 1 prezenta fara exprimare vot

 

Tanarul deputat PNL de Hunedoara (de numai 34 de ani) a reusit performanta clasarii pe ultimul loc in Votul Verde cu o nota de 3,6 din 10.  Scorul deputatului Bogdan Timpau este chiar sub acela al partidului din care face parte, cu toate ca PNL este la randul sau codas in clasamentul grupurilor parlamentare.

Din cele 14 ocazii de a vota cu mediul, pe care le-a avut in perioada septembrie 2010 – iulie 2011, Radu Bogdan Timpau a ratat 7 pentru ca a absentat de la vot de 6 ori si a refuzat sa-si exprime parerea o data, desi era vorba de o lege extrem de utila (propunerea legislativa pentru protectia mediului prin intermediul dreptului penal).

Cele mai grave sunt cele 5 voturi contrare pozitiei expertilor Votul Verde, Dl. Bogdan Timpau refuzand (cel mai probabil din motive strict politice) sa sustina proiecte legislative privind:

 • protejarea si conservarea Deltei Dunarii (constituirea Rezervatiei Biosfera Deltei Dunarii),
 • sanctionarea contraventiilor silvice,
 • masurile privind taxa de poluare pentru autovehicule,
 • protectia si utilizarea corecta a plajelor,
 • reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite guvernamentale

Toate aceste proiecte legislative au fost considerate utile de expertii de mediu.

Singurele situatii in care Dl. Bogdan Timpau a votat verde a fost in cazul transpunerii directivei europene privind calitatea aerului – transpunere pentru care Romania primise deja scrisori motivate de la Comisia Europeana – si al legii ariilor protejate.

Bogdan Timpau a ramas, deci, repetent in clasamentul Votul Verde 2011.

Spune-i ca stii asta! Foloseste optiunea scrie unui politician de pe site-ul Votul Verde!

Mai spune-i si ca te intereseaza cum voteaza el in parlament si ajuta-l sa se comporte mai bine pana la anul! Mai ales ca, pe blogul dumnealui, se declara mare iubitor de natura.

Sau da-l jos pentru totdeauna de pe lista deputatilor.

Acum stii!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *