24.10.2011

Calin Popescu Tariceanu, repetent la materia legislatie de mediu

Continuam serialul dezvaluirilor Votul Verde cu un nume cu greutate: CALIN POPESCU TARICEANU. Fostul premier,  acum deputat de Ilfov, s-a remarcat in perioada septembrie 2010 – iulie 2011 printr-o activitate legislativa mai degraba daunatoare mediului. In clasamentul Votul Verde 2011 Calin Popescu Tariceanu ocupa penultimul loc din 327, cu un scor de 36,43%, tinandu-le companie celorlalti 3 colegi din PNL si reprezentantului PSD in Topul Rusinii.

Scorul pe scurt:

  • 5 voturi contrare pozitiei expertilor
  • 2 voturi verzi
  • 6 absente
  • 1 abtinere

Paradoxal, desi initiator a doua propuneri de lege bune pentru mediu (legea pe pescuit si acvacultura, votata pana la urma de Parlament, respectiv propunerea legislativa de interzicere a cultivarii organismelor modificate genetic si etichetarea produselor ce contin OMG), Dl. Calin Popescu Tariceanu nu pare deloc interesat sa voteze conform principiilor ecologiste in plenul Parlamentului. Din 14 proiecte de lege cu impact asupra mediului analizate de expertii Votul Verde si trecute prin plen, fostul premier a absentat de la votarea a 6 si s-a abtinut in cazul ordonantei cu privire la taxa de poluare pentru autovehicule (proiect considerat util de catre echipa Votul Verde). Dezinteresul fostului premier pentru teme precum regimul ariilor protejate, promovarea energiei regenerabile si a economisirii resurselor energetice, calitatea aerului inconjurator sau protectia mediului prin intermediul dreptului penal este evident, acesta lipsind de la votul pe propuneri de lege importante. Mai mult decat atat, Dl Popescu Tariceanu a absentat chiar si de la votul final al legii pe pescuit si acvacultura, al carui initiator este.

In rest, 5 dintre voturile fostului premier au fost impotriva pozitiei expertilor ecologisti si doar doua au fost voturi verzi. Astfel, deputatul de Ilfov a votat pentru in cazul unei legi inutile si greu de aplicat, care nu a primit acordul Comisiei Europene si care mai si favorizeaza monopolul marilor producatori pe piata energiei regenerabile. Proiectul ce prevede constituirea Rezervatiei Bisoferei Delta Dunarii – foarte util pentru protejarea si conservarea zonei – nu l-a convins pe Calin Popescu Tariceanu si tot asa sta treaba si in cazul altor 3 proiecte de lege bune pentru mediu (cel privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice, ordonanta privind utilizarea plajelor Marii Negre si controlul activitatilor pe plaje, proiectul privind reabilitarea termica a cladirilor prin acces la credite cu garantie guvernamentala).

De doua ori, Calin Popescu Tariceanu a fost de aceeasi parere cu expertii Votul Verde si de partea mediului: atunci cand a respins aprobarea ordonantei privind crsterea performantei energetice a blocurilor de locuinte (considerata proasta si incompleta si de ecologisti) si atunci cand a votat pentru aprobarea ordonantei de modificare a legii apelor (ce transpune in sfarsit corect si complet directivele europene).

Daca crezi ca deputatul Calin Popescu Tariceanu poate sa-si faca mai bine treaba in Parlament n-ar fi rau sa-i scrii cateva vorbe, ca poate nu stie ca e repetent. Sau poate nu stie ca stii ce-a facut!:)

O poti face pe site-ul Votul Verde prin optiunea Contacteaza un politician sau pe adresa sa de la Camera Deputatilor calin.tariceanu@cdep.ro.

Daca in schimb nu crezi ca se mai poate indrepta, sanctioneaza-i absentele si voturile  atunci cand iti vine randul la vot. Stii de la Ecopolis! ;)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *