30.9.2011

Autoritatile, in offside sau puse pe fault!

Week-endul trecut am fost la Forumul ONG-urilor de mediu, la Miercurea-Ciuc, noi si alte vreo 27 de organizatii neguvernamentale interesate sa faca bilantul mediului pe 2011 si sa propuna actiuni reparatorii concrete. Si cum nu ne place sa ne ridicam de la masa fara concluzii, am constatat ca statul e fie”in offside” fie pus pe faulturi cand vine vorba de mediu. Asa ca am ajuns cu totii sa semnam o rezolutie si s-o inaintam autoritatilor, cat sa-si faca o imagine despre activitatea nociva derulata si sa ofere explicatii.

Concluzia Ecopolis, ca Centru pentru Politici Durabile, a fost ca institutiile statului nu dau doi bani pe dezvoltarea durabila.

N-o spunem fara sa avem acoperire. Din pacate, Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila a Romaniei (atata cata e, caci si aici e o poveste nepermis de lunga) nu este nici inteleasa, nici asumata de institutiile statului roman. Ba mai mult, nu exista raportari asupra modului in care institutiile statului implementeaza prevederile acestei strategii. Avem strategie, dar sta pe hartie, cu alte cuvinte.

Tot asa, fondurile destinate proiectelor pentru protejarea mediului  – pentru ca exista si asa ceva, ca doar romanul plateste taxe, cat de mici, pentru mediu – stau degeaba, iar ce se finanteaza este prea putin sau deloc relevant pentru protejarea mediului sau o dezvoltare economica durabila. Va vine sau nu sa credeti, in Romania pana si banii stau degeaba!

3 argumente de la Ecopolis

Pentru cei care inca mai aveau nevoie de dovezi pentru asemenea concluzii hilare daca n-ar fi alarmante, Costel Popa, presedintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, a dat trei exemple graitoare de institutii care promoveaza si implementeaza politici publice in Romania dar care par a fi certate cu principiile dezvoltarii durabile: Secretariatul General al Guvernului (SGG), Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) si Parlamentul Romaniei.

Optimismul tembel, moarte sigura

Conform celui mai nou sondaj al SGG, romanii se declara in mare parte multumiti de calitatea aerului din localitatile in care traiesc si de calitatea parcurilor in care se recreeaza. Mai mult, acestia sustin ca in mare parte colecteaza selectiv deseurile.

Temerea noastra este ca, afland aceste lucruri si ignorand complet studii si raportari oficiale (inclusiv Ministrul Mediului recunoaste ca Romania sta prost la capitolul reciclare deseuri) SGG se relaxeaza si se simte din ce in ce mai nemotivat sa genereze politici publice necesare unei dezvoltari durabile, cum ar fi cele din domenii precum transportul public, dezvoltarea urbana sau extinderea zonelor verzi. Niste organizatii de mediu care timp de un an au generat rapoarte serioase cu privire la sectoarele cu probleme nu au, din fericire, cum sa impartaseasca optimismul fara acoperire al Guvernului si nici nu se pot ghida dupa principiul “daca nu e perceputa de electorat, problema nu exista”.

AFM = Administratia Furtului de Mediu

La fel, nu putem fi de acord cu ce se intampla cu banii din Fondul de Mediu. Ca sa demonstreze “verde”-n fata cat de grava e situatia, Ecopolis a realizat un studiu – “Investitiile de mediu in Romania”, prin care a calculat suma de bani stransa de Administratia Fondului de Mediu (AFM) care trebuia alocata proiectelor in beneficiul mediului si a ramas necheltuita. Concluzia nu poate fi decat ca institutiile care – pe hartie – gestioneaza bani destinati proiectelor de mediu nu stiu ce sa faca cu ei sau aloca finantarea unor programe care afecteaza mediul inconjurator. In vreme ce programul “Rabla” a inghitit peste 40% din fondurile AFM stimuland mai degraba piata auto,  proiectele pentru conservarea biodiversitatii au primit doar 0,23% din acesti bani iar cele pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera 0%.  Iar sirul anomaliilor e lung si poate fi consultat in studiu. Toate aceste in conditiile in care, cel putin pe hartie, AFM dispune de fonduri ce se ridica la peste 12 miliarde de lei.

Votul nu e verde ci galben, rosu sau portocaliu

Al treilea exemplu negativ este oferit de Parlamentul Romaniei, despre care, odata cu monitorizarea Votul Verde, putem afirma ca nu este foarte interesat sa promoveze politici durabile de dezvoltare sau protejare a mediului. Parlamentarii se multumesc, astfel, sa voteze transpuneri ale directivelor europene si au initiativa limitata cand vine vorba de politici raspuns la problemele sectoriale cu care se confrunta mediul in Romania. Mai mult, atunci cand voteaza acestia obisnuiesc sa nu tina seama de relevanta proiectelor de legi, de impactul pe care il au asupra mediului, preferand sa voteze conform intereselor politice si nu in corenta cu declaratiile publice verzi, “de ocazie”, pe care le fac.

Dezvoltare fara cap

Astfel, una dintre concluziile conturate la Forumul din acest an, este ca statul roman persistă în cheltuirea banilor publici pentru proiecte devastatoare pentru mediu, de dragul unor rezultate pe termen scurt ce vizează exclusiv interesul economic. Acest lucru se intampla in ciuda faptului ca statul dispune de fonduri dedicate proiectelor de reducere a impactului asupra mediului si pentru o dezvoltare economica durabila si neinvaziva pentru mediu, fonduri care fie nu sunt accesate, fie sunt tinute, cu buna stiinta, “la ciorap”.

In conditiile astea, treaba ONG-urilor de mediiu este sa incerce sa semnaleze in continuare blocajele si sa preseze pentru solutionarea lor. Pana sa vina vreun raspuns oficial la rezolutia inaintata de ONG-urile participante la Forum, noi continuam cercetarile, proiectele si campaniile. Pentru ca, daca voi stiti,  autoritatile si politicienii vor face si ele urechi sa auda.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *