31.8.2011

“Cu santierele curate” – episodul pilot

De cand am inceput sa strigam sus si tare, intr-un studiu, ca Bucurestiul are o mare problemă cu calitatea aerului, fel de fel de autoritati au aratat cu degetul  santierele de constructii, de unde zice-se ar veni “praful”.

Desi sustinem in continuare  ca principala cauza a poluarii aerului e traficul rutier, ne-am hotarat ca merita luate la intrebari si marile santiere. Asadar, ca prim pas al campaniei “Cu santierele curate” , am aruncat o privire asupra catorva dintre marile santiere din Bucuresti, sa vedem in ce masura dezvoltarea capitalei se intampla cu respectarea normelor de mediu.

Ce-am aflat nu ne-a surprins foarte mult, din pacate. Din 5 santiere urmarite, 4 incalca cel putin 4 norme de mediu din lista urmatoare:

Nu se iau masurile necesare pentru reducerea prafului:

•    Sunt produse emisii de pulberi peste limitele admise
•    Drumurile de santier nu sunt intretinute corespunzator prin nivelare si stropire
•    Lipsesc rampele de spalare a rotilor autivehiculelor la iesirea din santier (pentru ca praful de pe santier sa nu fie purtat pe roti inafara acestuia)
•    Suprafetele de pamant nu sunt umectate corespunzator si nici nu este redusa activitatea in perioadele de vant puternic, ambele masuri fiind necesare pentru evitarea imprastierii prafului

Materialele de constructii si deseurile de pe santier nu sunt gestionate corespunzator, ba dimpotriva ajung sa polueze sistemul de canalizare al orasului:

•    Descarcarea de deseuri in canalizarea orasului
•    Deseurile nu sunt evacuate conform normelor privind curaratarea fronturilor de lucru la fiecare sfarsit de saptamana si lipsesc pubelele pentru colectarea deseurilor menajere rezultate pe perioada constructiei
•    Lipsesc locurile special amenajate pentru depozitarea materialelor
•    Deseurile industriale nu sunt colectate corespunzator (carton, hartie, deseuri metalice)
•    Apele uzate tehnologice nu sunt epurate inainte de deversarea in reteaua oraseneasca
•    Pamantul escavat este depozitat in imediata apropiere a santierului si nu in afara orasului, conform acordului de mediu
•    Solul este poluat cu carburanti din cauza mijloacelor de transport care stationeaza si care nu functioneaza corespunzator

Nu sunt respectate normele privind protectia locuitorilor din apropierea santierelor:

•    Nu este respectat programul de lucru in apropierea locuintelor, conform acordului de mediu
•    Lipsesc echipamentele de reducere a zgomotului la utilajele care efectueaza lucrari in apropierea locuintelor
•    Poluare fonica este peste limita admisa legal
•    Fronturile de lucru nu sunt clar delimitate, lipsind inclusiv panourile mobile cu informatii despre elementele lucrarii, numele si numarul de telefon al persoanei de contact responsabile

In general, nu se respecta legislatia in vigoare privind protectia mediului, regimul deseurilor si evidenta gestiunii acestora, protectia atmosferei, acustica urbana, evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental.

Santierele pe care le-am vazut au fost:
1.    „Supralargire Soseaua Pipera – pasaj denivelat”, Sos. Pipera, Calea Floreasca, Str. Avionului, Str. Av. Al. Serbanescu, Bd. Barbu Vacarescu, beneficiar Primaria Municipiului Bucuresti;
2.    „Parcaj subteran Universitate”, Bd. Regina Elisabeta, Str. Toma Caragiu, Str. Ion Ghica, beneficiar Primaria Municipiului Bucuresti;
3.    „Penetratie Splaiul Independentei – Ciurel – Autostrada Bucuresti – Pitesti – Bucuresti sector 6, Chiajna”, beneficiar Primaria Municipiului Bucuresti;
4.    „Supralargire Str. Buzesti – Str. Berzei”, beneficiar Primaria Municipiului Bucuresti;
5.    „Realizare imobil cu functiuni de birouri si servicii, 2S+P+6E”, Calea Floreasca nr.246D

Cum socoteala din teren prea se potrivea cu asteptarile pesimiste, am trimis o scrisoare catre Garda Nationala de Mediu, prin care i-am informat despre problemele descoperite si le-am solicitat sa verifice santierele mentionate si sa ia masuri. Raspunsul primit pare sa ne dovedeasca ca uneori, cand te iei la harta cu morile de vant, n-o faci degeaba. Cel putin pe moment.

Garda de Mediu a mers pe santier, a descoperit ca aveam dreptate, a aplicat sanctiuni contraventionale si a “obligat conducerea societatilor de constructii sa respecte prevederile legislatiei de mediu”. Apoi ne-a trimis noua instiintarea de mai jos:

Raspuns Garda Mediu.

Bun. Quod errat demonstrandum, vorba problemelor de la scoala (ceva mai usor de rezolvat decat alea ale urbei). Si-acum ce facem?

Ne gandim sa mergem mai departe, sa facem din nou vizite pe santiere si sa vedem in primul rand ce masuri s-au luat, de fapt, in urma controalelor de la Garda de Mediu.

Cum poti ajuta tu?

Daca locuiesti in apropierea unui santier din Bucuresti, da-ne un semn, c-am prins gustul verificarilor. Daca nu stii cum sa-l reperezi pe ala care-ti arunca praf in ochi, intreaba-ne si te invatam noi ce reguli ar trebui sa respecte santierul ca sa te respecte. Doar sa ne scrii la echipa@ecopolis.org.ro !

3 raspunsuri la “Cu santierele curate” – episodul pilot

 1. casapu ana spune:

  Subscriu!
  de cca 4 ani de cand locuiesc in sectorul 1 zona Nicolae caranfil sunt terorizata de mizeria si zgomotul produs de diversele santiere din imprejurimi.
  Autoritatile,in special garda de mediu au raspuns sesizarilor dar Primaria de sector nu.politia locala de asemenea, se face ca nu observa.Este o lipsa de interes flagranta in ceea ce priveste mediul,desi ar trebui sa ne intereseze pe toti,indiferent de ce hram purtam.Mai cu seama pe autoritati,caci de aceea sunt platite.

 2. Protopopescu Ion spune:

  Pai eu cred ca faceti si voi rahatul praf.
  Frectie la piciorul de lemn.
  Dar probabil ca aveti timp sa va tineti de toate rahaturile in timp ce altii muncesc in mod real. Ce curva e viata. Unii trebuie sa transpire din greu ca sa manance iar altii mananca din transpiratia celor ce muncesc.
  Eu va doresc succes in activitatea voastra, doar e plina tara de oportunisti.

 3. Pingback: Bucurestiul cel mai poluat oras din EuropaEcoteca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *