9.11.2010

“Ne luati spatiile verzi, va luam carosabilul!”

Luni, 8 noimbrie, ne-am strans peste 200 de oameni si am blocat circulatia pe Bulevardul Natiunile Unite, in fata intrarii Camerei Deputatilor, in Parlament.

“Acum votati voi, in 2012 votam noi!” a fost mesajul Votul Verde si Ecopolis pentru deputati.

Scopul actiunii noastre? Un grav abuz care ar fi putut deveni lege: permiterea constructiilor pe spatiile verzi. Ordonanta de Urgenta 114/2007 privind regimul spatiilor verzi interzicea, in forma ei initiala, constructiile pe toate spatiile verzi. O masura benefica, avand in vedere abuzurile aduse spatiilor verzi si implicit locuitorilor oraselor Romaniei. In Comisia de Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic lucrurile nu se vedeau la fel de clar. Asa ca, la propunerile reprezentantilor PD-L s-a venit cu cateva “mici” modificari, care par atat de neimportante si sunt, ca deobicei, esentiale. De mentionat este si ca ordonanta a fost pusa pe ordinea de zi cu cateva minute inaintea sedintei, astfel ca ONG-urile nu aveau cum sa fie pregatite pentru dezbatere.

Astfel, noua forma a OUG 114/2007, votata in Comisia de Administratie Publica, prevedea ca este interzisa construirea pe spatiile verzi, care sunt desemnate ca atare in Registrele Spatiilor Verzi ale oraselor. Pana aici totul pare in regula, numai ca aceste asa-zise registre lipsesc cu desavarsire. Da, ele trebuie intocmite, conform legislatiei europene pana in 2012, dar in prezent niciun oras din Romania nu are un astfel de registru complet. Asa ca, odata votata aceasta modificare, s-ar fi dat liber pentru cel putin un an la emiterea nelimitata de autorizatii de constructie pe spatiile verzi.

Marti, 9 noiembrie, in Plenul Camerei Deputatilor, dupa blocarea traficului si dupa multe discutii formale si informale cu reprezentanti ai grupurilor parlamentare, peste 60 de ONG-uri, ajutate de mass-media si cetateni din Bucuresti, au reusit sa obtina retrimiterea in Comisie pentru reanalizare a ordonantei.

De precizat si apreciat este faptul ca de la fiecare grup parlamentar, inclusiv PD-L, care a propus cum spuneam, initial modificarile, un reprezentant a luat cuvantul si a sustinut reanalizarea ordonantei.

Chiar daca grupurile PNL si PSD+PC parasisera sala ca forma de protest la presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase care prezida sedinta, fiecare grup a tinut sa trimita reprezentanti care au venit cu argumente pentru reanalizarea OUG 114/2007.

In prezent Comisia de Administratie Publica are termen de doua saptamanai pentru a veni cu o alta varianta a OUG 114.

Ceea ce ne bucura este ca, in ciuda asteptarilor de ore in sir prin holurile Parlamentului, a fortelor de ordine care au dat amenzi in stanga si-n dreapta si a atitudinii rezervate a reprezentantilor administratiei Comisiei, am reusit sa facem un exercitiu democratic si am demonstrat ca nu e imposibil sa trecem de orice bariere cand vine vorba de probleme care ne afecteaza pe toti.

Postat de Oana Neneciu

3 raspunsuri la “Ne luati spatiile verzi, va luam carosabilul!”

 1. simona spune:

  un manifest de apreciat.. noroc ca mai exista ONG-uri care vegheaza, altfel clasa politica ne-ar lua şi ultimul fir de iarbă, doar doar să mai iasă nişte blocuri…

 2. Ecopolis spune:

  Multumim, Simona!
  La fel de important este ca si alegatorii sa reactioneze si sa nu treaca cu vederea niste incalcari flagrante ale drepturilor lor, ale logicii, ale bunului simt.
  Multumim celor care s-au alaturat spontan protestului ONGurilor!

 3. Pingback: Votul Verde: Cod roșu pentru spații verzi! | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *