Aerul din Bucuresti este daunator sanatatii oamenilor

Depasiri substantiale si frecvente ale limitelor UE si OMS, cu consecinte inacceptabile pentru sanatatea populatiei

Bucuresti, 30 martie 2011 - Studiul Calitatea aerului in Bucuresti. Efecte asupra sanatatii dat publicitatii astazi de catre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, atrage atentia asupra gradului ridicat de poluare a aerului din capitala. Conform studiului, in Bucuresti se inregistreaza depasiri substantiale si frecvente ale limitelor impuse de Uniunea Europeana si Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru concentratiile de substante poluante in aer. Aceasta situatie are efecte serioase asupra sanatatii populatiei iar expertii Ecopolis someaza autoritatile responsabile sa ia o serie de masuri urgente si invita fiecare bucurestean sa contribuie la atenuarea problemei.

"In momentul de fata, legislatia romaneasca privind calitatea aerului nu respecta cerințele europene, monitorizarea calitatii aerului este incompleta, mai multe substante poluante inregistreaza valori peste limitele de pericol pentru sanatatea umana, iar populatia nu are o modalitate la indemana pentru a evalua in mod realist si coerent calitatea aerului pe care il respira" declara Irina Bota, Expert cercetare, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis. "Studiul Ecopolis este un prim pas spre evaluarea si corectarea acestor probleme" conchide Irina Bota. Studiul Ecopolis si-a propus sa monitorizeze in detaliu calitatea aerului din Bucuresti in anul 2010 pentru a atrage atentia asupra zonelor cu risc si a substanțelor periculoase, apoi sa evidentieze legatura dintre poluarea atmosferica si efectele acestui fenomen asupra sanatatii populatiei. Nu in ultimul rand, studiul incearca sa gaseasca solutii pentru imbunatatirea situatiei, atat in ceea ce priveste monitorizarea si informarea, cat mai ales in ceea ce priveste reducerea efectiva a poluarii atmosferice pentru evitarea costurilor umane pe care aceasta le produce. Iata cateva dintre cele mai importante concluzii:

CONCLUZIILE STUDIULUI

"Studiul Ecopolis aduce in prin plan incapacitatea autoritatilor de a ne proteja sanatatea si chiar viata. Consideram ca responsabilii, in frunte cu Directia de mediu din cadrul Primariei Generale, se fac vinovati in cazul acestei situatii inacceptabile. Suntem cea mai poluata capitala europeana si asta ne costa vieti. Cerem demiterea urgenta a celor vinovati si solicitam Primarului General o pozitie oficiala si un plan urgent de remediere a situatiei actuale" declara Costel Popa, Presedinte, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Descarca studiul "Calitatea aerului in Bucuresti. Efecte asupra sanatatii"