ROMANIA - Fiscalitate de mediu ineficienta

Romania, tara cu cele mai mici taxe de mediu din Europa, trebuie sa ia in calcul cresterea treptata a acestor taxe

8 februarie 2011 - Studiul Analiza taxelor de mediu in Romania, dat publicitatii astazi de catre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, releva performanta redusa a fiscalitatii de mediu la noi in tara. Acest lucru reprezinta una dintre explicatiile pentru care Romania nu reuseste sa-si promoveze in mod eficient obiectivele de protectie a mediului si dezvoltare durabila.

Studiul Ecopolis trece in revista principalele informatii relevante pentru o interpretare corecta a evolutiilor intregistrate in domeniul taxarii de mediu din Romania in perioada 1999-2010. Principalele concluzii sunt:

“Fragilitatea mediului inconjurator si impactul activitatilor umane asupra acestuia sunt mai puternice decat oricand. Politicile fiscale trebuie sa reflecte nevoile actuale ale lumii in care traim - inclusiv problemele de mediu - iar pentru asta este necesara o noua filosofie fiscala. Este nevoie de o schimbare a accentului de la taxarea muncii, la taxarea impactului pe care activitatile noastre il au asupra mediului inconjurator. Sa nu mai penalizam munca, sa penalizam mizeria!” atrage atentia Costel Popa, Presedinte, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

„Taxele de mediu, nu numai ca pot determina ridicarea pretului resurselor la adevaratul lor cost (incluzand costul in termeni de poluare, afectarea sanatatii oamenilor, etc.), dar reprezinta si o modalitate prin care pot fi colectate resursele necesare finantarii unor poiecte care au ca scop direct combaterea efectelor nocive ale activitatilor umane asupra mediului. Astfel, o politica de dezvoltare durabila este de neconceput in absenta unor politici eficiente de taxare in domeniul mediului” adauga Arpad Todor, Expert al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis. 

MITURI COMBATUTE

Studiul Ecopolis, ofera in acelasi timp o serie de contra-argumente la opinia generalizata conform careia taxele de mediu din Romania au un nivel prea mare in comparatie cu alte tari din Uniunea Europeana. Acestea reprezinta un aspect important in contextul in care miturile legate de nivelul accizei la carburanti si ponderea acesteia in costul final al carburantilor sunt de maxima actualitate. Astfel, potrivit analizei Ecopolis,

Studiul Analiza taxelor de mediu in Romania poate fi consultat integral aici.